Τράπεζες: Σενάρια επιβολής φυλάκτρων στις καταθέσεις επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ


Προς αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας οδεύουν τα καταθετικά επιτόκια, υπό την πίεση της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και της ανάγκης των συστημικών τραπεζικών ομίλων για περαιτέρω βελτίωση της οργανικής τους κερδοφορίας

Εάν εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο, οι καταθέτες για να τηρούν τη ρευστότητά τους σε τραπεζικό προϊόν θα πρέπει να καταβάλλουν τόκους στα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη εξετάζεται από τους μεγάλους του κλάδου το ενδεχόμενο επιβολής φυλάκτρων στις καταθέσεις των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν ένα ποσό, το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί περί τις 100.000 ευρώ, όπως συμβαίνει ήδη στην Κύπρο.

Από την άλλη, για τα νοικοκυριά δεν προβλέπεται καμία τέτοιου είδους επιβάρυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν θα φτάσει και σε αυτούς ο λογαριασμός μέσω άλλων προμηθειών.

Οι τράπεζες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας που βρίσκονται στους λογαριασμούς των πελατών της. Και αυτό διότι για τις καταθέσεις που δεν μετατρέπονται σε δάνεια, θα πρέπει να καταβληθούν τόκοι με επιτόκιο 0,50% στην ΕΚΤ. Μπορεί μέχρι σήμερα το κόστος αυτό να καλύπτεται από την επιδοτούμενη χρηματοδότησή τους με ποσοστό 1% από το Ευρωσύστημα, από την Τράπεζα της Ελλάδος στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο αυτό κάποια στιγμή θα σταματήσει.

Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη οι εγχώριες τράπεζες έχουν σχεδόν μηδενίσει από πέρυσι τους τόκους στην πλειονότητα των προγραμμάτων τους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ