Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Σήμερα η εισήγηση για παράταση των μέτρων – Κανονικά το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκπνοή -στις 16 Ιανουαρίου- της προθεσμίας που έχουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Όσοι δεν το πράξουν βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 100 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, το ποσοστό εμβολιασμού και όσων έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα φτάνει το 90%. Με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως η απόφαση για την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ θα ισχύσει κανονικά.

Αυτό σημαίνει πως κάθε μήνα και για όσο διάστημα παραμένει ανεμβολίαστος πολίτης άνω των 60 ετών, θα πρέπει να καταβάλλει το σχετικό πρόστιμο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα χρήματα θα συγκεντρωθούν σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.

Μάλιστα στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Πρώτη στη λίστα, αν τελικά αποφασιστεί επέκταση του μέτρου, είναι η πληθυσμιακή ομάδα των πολιτών άνω των 50 ετών.

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Στο μεταξύ στις 16 Ιανουαρίου λήγουν και τα περιοριστικά μέτρα που και είχαν αποφασιστεί λίγες ημέρες πριν από την πρωτοχρονιά. Για το λόγο αυτό συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Οι ειδκοί θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση τα επόμενα βήματα.

Όπως όλα δείχνουν, οι περιορισμοί θα παραταθούν για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα. Καθώς η έξαρση της «Όμικρον» σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Δεν αποκλείεται πάντως να αποφασιστεί επιστροφή της μουσικής στην εστίαση. Και αύξηση του ποσοστού πληρότητας στα γήπεδα που σήμερα βρίσκεται στο 10%.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ