Τουρκία: Ο «πατριώτης» Ερντογάν αποθεώνει το τουρκικό εμβόλιο, αλλά εποφθαλμιά τα κοσμήματα του λαού


Με την οικονομία της Τουρκίας να παραπαίει, ο Ερντογάν…ποντάρει τα ρέστα του στην κατασκευή του made in Turkey εμβολίου για τον κορονοϊό, σε μία προσπάθεια να πάρει ο ίδιος τα εύσημα. Την ίδια ώρα και ενώ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στους επιστήμονες, φαίνεται πως βάζει στο μάτι τα κοσμήματα του φτωχού λαού

Μεγάλη αναστάτωση προκαλούν στην Τουρκία οι φήμες ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να βάλει…χέρι στα κοσμήματα του λαού για να αντιμετωπίσει την κρίση στην οποία βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά η τουρκική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Νουρετίν Νεμπατί σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει ότι υπάρχουν σκέψεις στην τουρκική κυβέρνηση να εκδοθεί κάποιου είδους ομόλογο, καλώντας τον κόσμο να καταθέσει χρήματα και λίρες στις τράπεζες για να πάρει ομόλογο του Δημοσίου.

Ο δήμαρχος της Ερζερούμ, Μεχμέτ Σεκμέν, ο οποίος είναι φιλοκυβερνητικός, το έκανε πιο συγκεκριμένο -όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ- σημειώνοντας ότι ο λαός μπορεί να παραδώσει τα κοσμήματα του σε μια θυρίδα του κράτους, να πάρει ένα ομόλογο και όποτε τα χρειάζεται, να τα «δανείζεται» και μετά να τα επιστρέφει.

«Ο κάθε πολίτης να φέρει τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, το κάθε κόσμημά του στο κράτος, να ζυγιστούν, να τους δοθεί ένα ομόλογο και όλα αυτά να μπουν σε χρηματοκιβώτιο υπό τον έλεγχο του κράτους. Όποιος επιθυμεί, την ημέρα μιας εκδήλωσης, ενός γάμου, θα πηγαίνει να πάρει το κόσμημα, θα το φοράει και μετά θα το επιστρέφει στο κράτος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος κόμματος «Μεγάλης Ενότητας», Μουσταφά Ντεστιτζί, ο οποίος ανήκει στην κυβερνητική συμμαχία μιλώντας για την ακρίβεια τόνισε ότι ο ίδιος δεν αγοράζει κρέας, αλλά όποτε θέλει να φάει…σφάζει ένα πρόβατο.

«Δεν πάω να αγοράσω κρέας από τον κρεοπώλη και δε δίνω 100 λίρες. Σφάζω ένα πρόβατο ή δίνω εντολή να σφάξουν και μου φέρνουν κρέας. Ίσως να μην μπορούν όλοι οι πολίτες, αλλά εγώ αυτό κάνω».

Η κόντρα Ερντογάν με τον Ιατρικό Σύλλογο Τουρκίας

Ο Ερντογάν ποντάρει πολλά στην παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορονοϊό, έχοντας ήδη υποσχεθεί 15 εκατομμύρια δόσεις του υπό κατασκευή εμβολίου στην Αφρική, σε μία ακόμη προσπάθεια να συσφίξει τους οικονομικούς του δεσμούς και την επιρροή του στη Μαύρη Ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτό ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα της Τουρκίας, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για τη μαζική παραγωγή του αμφιλεγόμενου τουρκικού εμβολίου -για την Covid-19- «Turkovac».

Η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ καλούν τον κόσμο να εμβολιαστούν με το «εμβόλιο της πατρίδας μας», αν και οι δοκιμές του δεν έχουν ολοκληρωθεί και υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας (ΤΤΒ), που με ανακοίνωσή του διέψευσε κατηγορηματικά πως το «Turkovac» είναι έτοιμο, προκαλώντας την αντίδραση του Ερντογάν και ανταλλάσσοντας σκληρές ανακοινώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Ο TTB φέρει την επιστημονική και κοινωνική ευθύνη να εκφράζει δημοσίως ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να διεξάγεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της υγείας και υπό το φως των διαφανών δεδομένων. Όλες οι προειδοποιήσεις μας αφορούν τη δημόσια υγεία και μόνο αυτή».

Ο Ερντογάν αντέδρασε άμεσα, αποκαλώντας «ψεύτες» και «απατεώνες» τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου και αφήνοντας αιχμές πως επιχειρούν να υπονομεύσουν «τον εθνικό αγώνα κατά της πανδημίας».

Με νέα ανακοίνωση ο ΤΤΒ τονίζει πως «μοναδική προτεραιότητα είναι η επιστήμη» και πως το «Turkovac» θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο λαμβάνοντας «τα δεδομένα της Φάσης 3», κάτι που δεν έχει γίνει έως σήμερα.

«Είναι καθήκον μας ως γιατροί να διατηρήσουμε την ίδια επιστημονική ευαισθησία και να απαιτήσουμε επιστημονικά δεδομένα για λογαριασμό της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η στάση του Συλλόγου για τις μελέτες εμβολίων στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σαφής».

«Θα υποδεχθούμε με χαρά ένα τουρκικό εμβόλιο που θα μπορούσε να βάλει φρένο στη πανδημία στη χώρα μας και στον κόσμο, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα της Φάσης 3 πριν μπορέσουμε να επαινέσουμε το σκεύασμα» καταλήγει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ