Αυτοφροντίδα ημικρανία: Τι μπορεί να βοηθήσει να ξεπεράσουμε μια ημικρανία;


Οι πονοκέφαλοι ειδικά όταν έχουν συχνότητα είναι πάντα κάτι εξαιρετικά ενοχλητικό. Όταν μάλιστα μιλάμε για ημικρανίες τότε ο πόνος και η ενόχληση είναι πάντα διπλά. Όταν δε προκαλούνται από κάποια νευρολογική ασθένεια, αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι συχνά εξαιρετικά επώδυνοι και εξουθενωτικοί. Οι ημικρανίες μπορούν να προκληθούν ακόμα και από αλλαγές στη βαρομετρική πίεση ή τον καιρό. Το άγχος, το στρες ή η κατάθλιψη μπορούν επίσης να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας. 

Exhausted office worker suffering from headache. Young woman touching head with pain face. Head ache or fatigue concept

Οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν περισσότερες ημικρανίες από ό,τι οι άνδρες, καθώς στις γυναίκες, τείνει να υπάρχει και ο ορμονικός παράγοντας. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη συχνότητα ημικρανιών και συνήθως ξεκινούν μετά την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου και τείνουν να βελτιώνονται καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Εάν έχετε  περιστασιακές ημικρανίες, δεν είστε μόνοι. Στην πραγματικότητα, περίπου το 2% με 5% των ατόμων που παρουσιάζουν περιστασιακες ημικρανίες θα εξελιχθούν σε χρόνιες ημικρανίες, που θα έχουν περισσότερες από 15 ημέρες με πονοκέφαλο μηνιαίως.

Τι είναι η ημικρανία με αύρα;

Όταν βλέπετε μαύρα στίγματα ή αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε είδος οπτικών αλλαγών με ημικρανίες, αυτές μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε ημικρανία με αύρα. Οι αύρες μπορεί να μοιάζουν με μαύρα στίγματα ή γραμμές ζιγκ-ζαγκ ή μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια περιφερειακής όρασης και αισθητικές αλλαγές. Αυτά τα συμπτώματα είναι όλα μέρος της ημικρανίας. Το να έχεις ημικρανία με αύρα μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να μιμούνται αυτά ενός εγκεφαλικού ή άλλων νευρολογικών καταστάσεων.

Ας δούμε παρακάτω θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ημικρανίας:

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει με τις ημικρανίες. Αυτό σημαίνει να ασκείστε περισσότερο, να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε με οθόνες και να κοιμάστε σωστά. Η μείωση του άγχους σας, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Δοκιμάστε επίσης να χαμηλώσετε τα φώτα ή να χρησιμοποιήσετε μια κρύα πετσέτα στο μέτωπό σας, εάν ο πόνος είναι πολύ μεγάλος.
  • Αλλάξτε τη διατροφή σας: Ειδικότερα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν μονοξείδιο του αζώτου ή γλουταμινικό μονονάτριο (MSG). Το τελευταίο συνδέεται ιδιαίτερα με αυξημένες ημικρανίες.

Μερικές κοινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν:

  1. Κινεζικο φαγητό
  2. Τσιπς τορτίγιας με τυρί 
  3. Σαλάμι
  4. Πεπερόνι
  5. Έτοιμα Noodles
  6. Παλαιωμένα τυριά
  7. Κόκκινο κρασί
  8. Καφεΐνη
  9. Σοκολάτα

  • Περιορίστε τα παυσίπονα: Η λήψη παυσίπονων μπορεί να επιδεινώσει την συχνότητα των ημικρανιών σας.
  • Άλλα φάρμακα: Για τη θεραπεία σοβαρών ημικρανιών, μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή που να τις εμποδίζει μετά την έναρξή τους ή να πάρετε προληπτικά φάρμακα που τις κρατούν μακριά. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις όμως, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

 

Ακολουθήστε κι εσείς λοιπόν τις παραπάνω συμβουλές, για να καταφέρετε να περιορίσετε τον πόνο και την ενόχληση των ημικρανιών. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ