Μηχανισμός Αντικυθήρων: Βρέθηκε ο κωδικός για τον πρώτο υπολογιστή του κόσμου


Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι έλυσαν το μυστήριο πίσω από έναν αρχαίο ελληνικό υπολογιστή που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει. Μερικές από τις πρώτες σημαντικές εξελίξεις στην κατανόηση του διαστήματος και της θέσης της Γης γύρω από τον ήλιο έγιναν στην αρχαία Ελλάδα. Η πρώτη αστρονομική αριθμομηχανή κατασκευάστηκε επίσης στην αρχαία Ελλάδα. Αυτός ο υπολογιστής συνέχισε να προκαλεί σύγχυση σε επιστήμονες και αρχαιολόγους.

Τι είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων πρόκειται για ένα μηχανικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος. Θεωρείται επίσης ο παλαιότερος αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας τα Αντικύθηρα, οι Έλληνες επιστήμονες συνήθιζαν να παρακολουθούν εκλείψεις και αστρονομικές θέσεις. Επιπλέον, συνήθιζαν να παρακολουθούν τον κύκλο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε για πρώτη φορά σε ερείπια ναυαγίου το 1901 σε βάρος του ελληνικού νησιού των Αντικυθήρων (εξ ου και το όνομά του). Ένα χρόνο αργότερα, αναγνωρίστηκε ότι μετέφερε εξοπλισμό από τον αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη.

Με την πρώτη ματιά, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εμφανίστηκε ως ένα κομμάτι διαβρωμένου μετάλλου που κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Ο καθηγητής Tony Freeth του University College είπε ότι “δεν αναγνωρίστηκε καθόλου ως κάτι ενδιαφέρον όταν ανακαλύφθηκε, ήταν απλώς ένα διαβρωμένο κομμάτι στο μέγεθος ενός μεγάλου λεξικού”. Χρησιμοποιώντας τον χάλκινο εξοπλισμό του και την υπολογιστική του ικανότητα, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων για να αξιολογήσουν τον κύκλο του Κόσμου.

Τώρα φυλάσσεται σε μουσείο της Αθήνας, χωρισμένο σε 82 θραύσματα. Αλλά κανένας δεν ήξερε πραγματικά σε τι χρησιμεύει μέχρι που ο καθηγητής Freeth το έβαλε κάτω από τον μαγικό φακό της ακτινογραφίας. Εκτός από χιλιάδες χαρακτήρες κειμένου στην Ελλάδα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ορισμένα γρανάζια που έκαναν τον υπολογιστή να λειτουργεί. Θα μπορούσε να προβλέψει εκλείψεις, να παρακολουθήσει την κίνηση της σελήνης ανάμεσα σε μια σειρά πραγμάτων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ