ΠΟΥ EMA εμβόλια: Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίου δεν αποτελούν λύση για την πανδημία


Οι ειδικοί του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι η επανάληψη των αναμνηστικών δόσεων των αρχικών εμβολίων Covid δεν είναι βιώσιμη στρατηγική έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών. Ως εκ τούτου, ζήτησαν νέα εμβόλια που προστατεύουν καλύτερα από τη μετάδοση. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που κλήθηκε να αξιολογήσει την απόδοση των εμβολίων Covid-19 είπε ότι η απλή παροχή νέων ενισχυτικών δόσεων από υπάρχοντα εμβόλια καθώς αναδύονται νέα στελέχη του ιού δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ποια ανησυχία διατυπώνει ο ΠΟΥ

“Μια στρατηγική εμβολιασμού που βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις της αρχικής σύνθεσης εμβολίου είναι απίθανο να αποτελούν κατάλληλη ή βιώσιμη”, ανέφερε σε δήλωσή της η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για τη Σύνθεση Εμβολίου Covid-19. Τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειξαν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου Covid σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον, η οποία αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται σαν φωτιά σε όλο τον κόσμο.

Η επιτροπή συνέστησε την ανάπτυξη εμβολίων που όχι μόνο προστατεύουν τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν σοβαρά, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν καλύτερα τη μόλυνση και τη μετάδοση αρχικά. “Τα εμβόλια Covid-19 που έχουν υψηλό αντίκτυπο στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης, εκτός από την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου, είναι απαραίτητα και πρέπει να αναπτυχθούν”, σύμφωνα με τη δήλωση.

Αμφιβολίες και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ανάγκη για μια τέταρτη αναμνηστική δόση του εμβολίου Covid-19 και είπε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν την προσέγγιση καθώς αναζητά περισσότερα δεδομένα για την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Όμικρον. “Ενώ η χρήση πρόσθετων ενισχυτικών μπορεί να αποτελεί μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα αντιπροσώπευαν μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική”, είπε ο επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι.

Ο αξιωματούχος του EMA εξέφρασε ανησυχίες ότι μια στρατηγική χορήγησης ενισχυτών κάθε τέσσερις μήνες υποθετικά ενέχει τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων και οδηγεί σε κόπωση στον πληθυσμό. Ο Cavaleri είπε επίσης ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής στα εμβόλια και μια καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του τρέχοντος κύματος για να αποφασιστεί εάν χρειάζεται ένα ειδικό εμβόλιο για την Omicron. “Είναι σημαντικό να γίνει μια καλή συζήτηση γύρω από την επιλογή της σύνθεσης του εμβολίου για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια στρατηγική που δεν είναι απλώς αντιδραστική… και να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια προσέγγιση που θα είναι κατάλληλη για την πρόληψη μελλοντική παραλλαγή”, είπε.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ