Πότε… γεννήθηκε το τριαντάφυλλο;


Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λουλούδια σε όλον τον κόσμο. Φλογερό κόκκινο, άσπρο, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, το τριαντάφυλλο γοητεύει τους ανθρώπους με την ομορφιά και την ευωδιά του, χωρίς να έχει χάσει τίποτα από τη λάμψη του στο πέρασμα των αιώνων.

Για τους αρχαίους Έλληνες το τριαντάφυλλο ήταν το άνθος – σύμβολο της άνοιξης και το ύμνησαν ως νύμφη των ανθέων. Ο Aνακρέων έγραψε για το ρόδο του Mαγιού:

«Pόδον, άνθος των ερώτων

αναμίξωμεν τω Bάκχω

ρόδον, ω ωραίον άνθος

ενθέντες τοις κροτάφοις

ευθυμήσωμεν εν τούτοις».

Μια νύμφη που μεταμορφώθηκε σε λουλούδι
Η ελληνική μυθολογία λέει ότι το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε από τη θεά των λουλουδιών και της βλάστησης, τη Χλωρίδα, η οποία κάποια μέρα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε τότε την Αφροδίτη, τη θεά της αγάπης, και τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ, για να του δώσει γλυκιά ευωδιά. Ο Ζέφυρος, ο θεός του ανέμου, φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας, ο θεός του Ήλιου, μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει. Το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε και στέφθηκε «Βασιλιάς των λουλουδιών».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ