Οστεοπόρωση: Τα 8 βήματα για να την προλάβετε


Μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση.

Τα οστά έχουν την ικανότητα προσαρμογής του σχήματος και του μεγέθους τους, ανταποκρινόμενα στο μέγεθος και το είδος των μηχανικών φορτίων που δέχονται.

Στην περίπτωση των πασχόντων από οστεοπόρωση, παρατηρείται μειωμένη οστική μάζα και διαταραχές στην αρχιτεκτονική της δομής των οστών που αυξάνει την επικινδυνότητα για κάταγμα.

Τα κατάγματα έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των οστεοπορωτικών ασθενών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα οστά σας από τη χρόνια πάθηση;

8 βήματα για να προλάβετε την οστεοπόρωση

  • Αναπληρώστε το χαμένο ασβέστιο: Περίπου από την ηλικία των 30 και μετά, τα οστά αρχίζουν σταδιακά να χάνουν το συσσωρευμένο ασβέστιο. Κι έτσι αποδυναμώνονται.
  • Συνθέστε βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Μην πίνετε πολλούς καφέδες: Ορισμένα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση καφέ συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος στους ηλικιωμένους.
  • Μην πίνετε πολύ αλκοόλ: Το αλκοόλ έχει τοξική επίδραση στη λειτουργία των κυττάρων που σχηματίζουν τα οστά.
  • Κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις: Η εξέταση οστικής πυκνότητας είναι απαραίτητη για άτομα που έχουν υποστεί κάταγμα. Αλλά και για κάθε ενήλικα άνω των 50 ετών.
  • Προσοχή στο βάρος: Ο πολύ χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέεται με την αποδυνάμωση των οστών. Κι αυτό γιατί τα οστά έτσι στερούνται πολύτιμες πρωτεΐνες. Έτσι, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.
  • Μεσογειακή διατροφή: Τα ωμέγα-3 και τα μονοακόρεστα λιπαρά δεν ωφελούν μόνο την καρδιά αλλά και τα κόκκαλα.
  • Γυμναστική: Επιλέξτε το είδος άσκησης που σας αρέσει προκειμένου να προστατεύσετε τα οστά σας από την απώλεια οστικής μάζας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ