Θηλασμός καρδιά: Λιγότερες πιθανότητες καρδιακής νόσου για τις θηλάζουσες

Οι γυναίκες που θήλασαν είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο από τις γυναίκες που δεν θήλασαν, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association (JAHA). Το ειδικό τεύχος σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον αντίκτυπό της στην καρδιαγγειακή υγεία της μητέρας και του βρέφους περιλαμβάνει περίπου 12 ερευνητικά άρθρα, που διερευνούν διάφορες καρδιαγγειακές εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη μητέρα και το παιδί.

Τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία των παιδιών είναι γνωστά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), συνδέεται με λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από μολυσματικές ασθένειες μεταξύ των παιδιών που θηλάζονταν. Ο θηλασμός έχει επίσης συνδεθεί με οφέλη για την υγεία της μητέρας, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρκίνο των ωοθηκών και καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες για την υγεία από οκτώ μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 1986 και 2009 στην Αυστραλία, την Κίνα, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και μία πολυεθνική μελέτη.

Η ανασκόπηση περιελάμβανε αρχεία υγείας για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια γυναίκες (μέση ηλικία 25 ετών κατά την πρώτη γέννηση) και ανέλυσε τη σχέση μεταξύ του θηλασμού και του ατομικού καρδιαγγειακού κινδύνου της μητέρας. “Συλλέξαμε πληροφορίες, για παράδειγμα, σχετικά με το χρονικό διάστημα που θήλασαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τον αριθμό των γεννήσεων, την ηλικία κατά την πρώτη γέννηση και εάν οι γυναίκες είχαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή τους ή όχι”, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Lena Tschiderer. Ph.D., μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Innsbruck.

Η μελέτη βρήκε:

  • Το 82% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν θηλάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους.
  • Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν θήλασαν ποτέ, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι θήλασαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν 11% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.
  • Σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 10 ετών, οι γυναίκες που θήλασαν κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. 12% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικά επεισόδια. και 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Οι γυναίκες που θήλασαν για 12 μήνες ή περισσότερο στη διάρκεια της ζωής τους φάνηκε να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από τις γυναίκες που δεν θήλασαν.
  • Δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ γυναικών διαφορετικών ηλικιών ή ανάλογα με τον αριθμό των κυήσεων.

Παρά τις συστάσεις για θηλασμό από οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τα οποία συνιστούν τα μωρά να θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, μόνο 1 στα 4 βρέφη λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα για τα πρώτα έξι μήνες ζωής. Τα μαύρα βρέφη στις ΗΠΑ είναι λιγότερο πιθανό από τα λευκά βρέφη να θηλάσουν για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα CDC. “Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία των μωρών τους αλλά και τη δική τους προσωπική υγεία”, είπε ο Willeit. «Επιπλέον, αυτά τα ευρήματα από μελέτες υψηλής ποιότητας που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο υπογραμμίζουν την ανάγκη ενθάρρυνσης και υποστήριξης του θηλασμού, όπως περιβάλλοντα εργασίας φιλικά προς το θηλασμό και εκπαίδευση θηλασμού και προγράμματα για οικογένειες πριν και μετά τον τοκετό».

Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό μητρικών θανάτων μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία, σύμφωνα με την πολιτική δήλωση του 2021 Call to Action Maternal Health and Saving Mothers από την American Heart Association. Η δήλωση, η οποία περιγράφει τις δημόσιες πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες στη μητρική υγεία, σημειώνει ότι εκτιμάται ότι 2 στους 3 θανάτους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προληφθούν.

Ενώ τα οφέλη του θηλασμού για βρέφη και παιδιά είναι καλά τεκμηριωμένα, οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται περαιτέρω να θηλάζουν τα βρέφη τους γνωρίζοντας ότι βελτιώνουν την υγεία του παιδιού τους και βελτιώνουν και τη δική τους υγεία. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πολύπλευρα οφέλη του θηλασμού θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εκείνες τις μητέρες που συζητούν το στήθος εναντίον του θηλασμού με μπιμπερό. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για μια μητέρα να γνωρίζει ότι θηλάζοντας παρέχει τη βέλτιστη διατροφή στο μωρό της, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον προσωπικό της κίνδυνο καρδιακής νόσου.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here