Θάλασσα: Τα οφέλη των μπλε χώρων στην ψυχική υγεία και ευημερία [vid]


Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πανδημία Covid έχει οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, αισθήματα μοναξιάς και άλλα συμπτώματα επιδείνωσης της ψυχικής υγείας. Επιπλέον, οι μειώσεις στη σωματική δραστηριότητα -όπως αυτή που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του lockdown- έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε ότι η έκθεση σε μπλε χώρους μπορεί να είναι θεραπευτική. Aν και η έρευνα αναφορικά με το θέμα είναι σχετικά περιορισμένη, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε μπλε χώρους είναι ευεργετική για την ευημερία και την ψυχική μας υγεία. Όποιοι δείκτες και αν χρησιμοποιούνται για την ποσοτικοποίηση της έκθεσης, τα μπλε περιβάλλοντα – θάλασσες, λίμνες κλπ – σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας, καθώς και με μεγαλύτερη χαλάρωση στους ενήλικες και καλύτερη συμπεριφορική ανάπτυξη στα παιδιά.

Τα οφέλη των μπλε χώρων στην υγεία

Μια μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του ISGlobal αξιολόγησε τα οφέλη των μπλε χώρων στην υγεία. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, 59 συμμετέχοντες στη μελέτη περνούσαν 20 λεπτά κάθε μέρα περπατώντας σε έναν μπλε χώρο—συγκεκριμένα κατά μήκος μιας παραλίας στη Βαρκελώνη. Μια άλλη εβδομάδα, περπάτησαν για 20 λεπτά κάθε μέρα σε ένα αστικό περιβάλλον. Μία άλλη εβδομάδα, οι συμμετέχοντες πέρασαν τον ίδιο χρόνο ξεκούρασης σε εσωτερικούς χώρους.

Tι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι τακτικοί σύντομοι περίπατοι στην παραλία είχαν θετική επίδραση στη διάθεση, τη ζωτικότητα και την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων.

Την ίδια ώρα, ορισμένες μελέτες έχουν βρει συνδέσμους μεταξύ της έκθεσης σε μπλε χώρους και των συνολικών βελτιώσεων στην αυτο-αντίληψη της υγείας, στην καρδιαγγειακή υγεία και μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ