Σχολεία: Όλα στον «αέρα» για τα πρωτόκολλα λειτουργίας – Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις αλλαγές


Η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Όμικρον», αφήνει ανοιχτή «χαραμάδα» για αναθεώρηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων

Με το «βλέμμα» στα σχολεία βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, καθώς το άνοιγμα τους -που πραγματοποιήθηκε με επιφυλακτικότητα- εδώ και δυο ημέρες, έχει συμπέσει με το κύμα της μετάλλαξης «Όμικρον» που σαρώνει την χώρα. Ταυτόχρονα προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά, η οποία μάλιστα τοποθετείται χρονικά πριν ανοίξουν και πάλι οι σχολικές αίθουσες.

Η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Όμικρον», συνεπώς, αφήνει ανοιχτή «χαραμάδα» για αναθεώρηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων όποτε κριθεί απαραίτητο, με το υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή και να έχει θέσει συγκεκριμένες ημερομηνίες «κλειδιά», ώστε να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο το άνοιγμα έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Για την αντιμετώπιση μια έξαρσης του κορονοϊού στα σχολεία, στο τραπέζι έχει πέσει συζήτηση για την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου «50%+1», με βάση το οποίο κλείνει ένα σχολικό τμήμα σε περίπτωση κρουσμάτων και το οποίο δεν αποκλείεται να αλλάξει σύντομα, όπως ακούστηκε και από τα χείλη κυβερνητικών αξιωματούχων.

Στη λειτουργία των σχολείων, αναφέρθηκε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας πως τις δύο πρώτες ημέρες εντοπίστηκαν κρούσματα που δεν θα εντοπίζονταν και πως παράλληλα υλοποιούνται προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών.

«Συνεχίζουμε με αυστηρό πρωτόκολλο διαγνωστικών ελέγχων. Σήμερα θα κάνουν τρίτο τεστ για να πάνε στο σχολείο αύριο. Οι τρεις πρώτες ημέρες ξεκίνησαν καλά. Στα σχολεία εφαρμόζονται τα μέτρα. Τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα στο σχολικό περιβάλλον», συμπλήρωσε ενώ ανέφερε πως «έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα εργαλεία όπως την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που θα νοσήσουν, την αναδιάταξη του προσωπικού και την τηλεκπαίδευση».

Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει αρρυθμίες αλλά όπως σε όλη την Ευρώπη, άνοιξαν τα σχολεία και στη χώρα μας και προχωράμε.

«Δε μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο»

Από την πλευρά της όσον αφορά τα σχολεία, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα περίπου 25.000 θετικά τεστ που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων είναι εν δυνάμει κρούσματα που εντοπίστηκαν από σελφ τεστ τονίζοντας ότι δεν προκλήθηκαν από την σχολική δραστηριότητα. Πρόσθεσε δε ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που ήταν στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί θα μόλυναν κάποιους καθώς υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο με τα σελφ τεστ μπήκε φρένο στη διασπορά.

Ερωτηθείσα αν θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, επισήμανε ότι το υπουργείο ακούει πάντα την Επιτροπή των Ειδικών.

«Δε μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο. Αν τα πρωτόκολλα χρειαστεί να τροποποιηθούν με εισήγηση της Επιτροπής, θα γίνει».

Ειδικά δε για το 50%+1, δήλωσε ότι δεν απασχολεί την Επιτροπή επιδημιολογικά, γιατί έχει κάνει με την κινητικότητα των σχολείων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βγει όσο γίνεται νωρίτερα η απόφαση για την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν με κορονοϊό.

Προβληματισμός για την αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά

Για ένα ακόμα 24ωρο, τα κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα ξεπέρασαν τις 20.000 με την πανδημία να καλπάζει και στην Ελλάδα, εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον και της μεγάλης της μεταδοτικότητας.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ για τον δείκτη θετικότητας στο διάστημα 3 Ιανουαρίου – 9 Ιανουαρίου, καταδεικνύουν το πόσο μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη την επικράτεια, ενώ παράλληλα εκθέτουν όσους επιμένουν ότι η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων είναι η ενδεδειγμένη.

Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, με τα σχολεία να είναι κλειστά από τις 23 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 43.386 κρούσματα σε παιδιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 9.43% σε σύνολο 2.541.216 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 2.70% σε σύνολο 1.643.264 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.67%.

Πίνακας 3: Ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα με δεδομένα από 03 Ιανουαρίου 2022 έως 09 Ιανουαρίου 2022

Διάγραμμα 9: Ποσοστό θετικότητας ανά ISO WEEK με βάση το σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων COVID-19

Διάγραμμα 10: Ποσοστό θετικότητας ανά ISO WEEK με βάση το σύνολο των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων COVID-19

Την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.988, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.467. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

Διάγραμμα 11: Σύνολο εισαγωγών νέων ασθενών, εξιτηρίων και θανάτων

Την εβδομάδα αναφοράς, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% (12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Διάγραμμα 12: Ποσοστό κρουσμάτων ατόμων ηλικίας 4-18 ετών στο σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανά επιδημιολογική εβδομάδα αναφοράς: 2021-01-04 έως 2022-01-09


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ