Πανεπιστήμιο Ελσίνκι: Ρινικό σπρέι κατά της COVID-19 θα μπορούσε να προστατεύσει από μόλυνση για έως και 8 ώρες

Πανεπιστήμιο Ελσίνκι: Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι λένε ότι το σπρέι θα είναι συμπληρωματικό στα εμβόλια. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ανέπτυξαν μια νέα θεραπεία με ρινικό σπρέι που φέρεται να παρέχει προστασία έναντι της COVID-19 «για ώρες». Μια ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο ανέφερε ότι οι Φινλανδοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα μόριο που έχει την ικανότητα να αδρανοποιεί την πρωτεΐνη κορωνοϊού και προσφέρει αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη προστασία έναντι του ιού.

Είπε ότι οι κυτταρικές καλλιέργειες σε ένα πιάτο Petri και μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το μόριο TriSb92 προστατεύει από μόλυνση για «τουλάχιστον οκτώ ώρες ακόμη και σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου έκθεσης» και είναι αποτελεσματικό αμέσως μετά τη χορήγησή του.

“Το TriSb92 εξουδετερώνει δυναμικά τον SARS-CoV-2 και τις παραλλαγές του που προκαλούν ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων των δέλτα και όμικρον.

Ενδορινική χορήγηση μέτριας δόσης TriSb92 (5 ή 50 μικρογραμμάρια) ήδη οκτώ ώρες πριν από την πρόκληση με SARS-CoV-2 B. 1.351 προστάτευσαν αποτελεσματικά ποντίκια από μόλυνση», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Ο επίτοπος στόχος του TriSb92 ορίστηκε από το κρυο-ΕΜ, το οποίο αποκάλυψε την ενεργοποίηση μιας διαμορφωτικής μετατόπισης στο τριμερές Spike και όχι τον ανταγωνισμό για τη δέσμευση του ACE2 ως τη μοριακή βάση της ισχυρής ανασταλτικής του δράσης.”

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη δυνατότητα των ενδορινικών αναστολέων στην προστασία των ευαίσθητων ατόμων από τη μόλυνση SARS-CoV-2 και περιγράφουν έναν νέο τύπο αναστολέα που θα μπορούσε να είναι χρήσιμος για την αντιμετώπιση της πρόκλησης που θέτει η παραλλαγή όμικρον», είπαν.

Τα ευρήματα της ομάδας κυκλοφόρησαν ως προεκτύπωση στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους.

«Σε ζωικά μοντέλα, το TriSb92 που χορηγήθηκε ρινικά προσέφερε προστασία έναντι της μόλυνσης σε μια κατάσταση έκθεσης όπου όλα τα απροστάτευτα ποντίκια είχαν μολυνθεί», δήλωσε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Anna Makela, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

«Η στόχευση αυτής της ανασταλτικής επίδρασης του μορίου TriSb92 σε μια θέση της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού κοινή σε όλες τις παραλλαγές του ιού καθιστά δυνατή την αποτελεσματική αναστολή της ικανότητας όλων των γνωστών παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της όμικρον, να μολύνουν ανθρώπους», εξήγησε, σημειώνοντας ότι μόριο ήταν σε θέση να αποτρέψει την εξάπλωση του SARS, υποδεικνύοντας δυνητικά ότι μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή νέοι κορωνοϊοί θα μπορούσαν να είναι «ευάλωτοι σε αυτό».

Η θεραπεία με ρινικό σπρέι δεν είναι εμβόλιο για την COVID-19 και o καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι Kalle Saksela – ο οποίος εργάζεται στο εργαστήριο με τη Makela – εμπλέκεται στην ανάπτυξη ενός φινλανδικού ρινικά χορηγούμενου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές  την άνοιξη.

Το ζευγάρι τόνισε ότι το TriSb92 είναι «μια λύση που συμπληρώνει τα εμβόλια».

«Αυτοί οι τύποι μορίων που αποτρέπουν τις λοιμώξεις, ή τα αντιιικά φάρμακα για αυτό το θέμα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα εμβόλια για την προστασία του πληθυσμού από τη νόσο του κορωνοϊού», είπε ο Saksela .

“Τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται αρκετά έντονα στα εμβόλια έρχονται στο μυαλό ιδιαίτερα. Τούτου λεχθέντος, γνωρίζουμε ότι οι νέες παραλλαγές, ειδικά η omicron, είναι ικανές να παρακάμψουν ακόμη και τις αποτελεσματικές απαντήσεις στα εμβόλια ανησυχητικά καλά. Λαμβάνονται πριν από κάθε είδους κοινωνική αλληλεπίδραση.

Το TriSb92 θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε άτομα των οποίων η προστασία του εμβολίου είναι ανεπαρκής για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας, θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει πλήρως εμβολιασμένα άτομα όταν χορηγηθεί πριν από οποιαδήποτε κατάσταση που σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο έκθεσης», σημείωσε ο ιολόγος. Ο Saksela είπε στο Gizmodo σε ένα email ότι η τεχνολογία είναι “φθηνή και εξαιρετικά κατασκευάσιμη”, αλλά ότι δεν γνωρίζει πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί για να φτάσει το σπρέι σε κλινικές δοκιμές και αν θα χαρακτηριστεί φάρμακο ή ιατρική συσκευή.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here