Κρούσματα σήμερα: Ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει περίπου 22.000 μολύνσεις – Το «καμπανάκι» Σαρηγιάννη


Κρούσματα σήμερα: Ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει περίπου 22.000 μολύνσεις, σύμφωνα με όσα είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθούν περίπου 22.000 μολύνσεις. «Η αποκλιμάκωση ήρθε οκτώ με εννέα ημέρες γρηγορότερα», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ τόνισε ότι «είμαστε σε μια φάση ύφεσης, πληρούμε όλους τους θεωρητικούς όρους για να μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση» και επανέλαβε ότι στα τέλη Ιανουαρίου τα κρούσματα μπορεί να είναι κάτω από 3.000.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο πραγματικός βαθμός της διασποράς του ιού στις ηλικίες 18-39 ετών ήταν τριπλάσιος, κάτι που βοήθησε στη μείωση των κρουσμάτων. «Αυτό δίνει μια δυσκολία στην κυκλοφορία του ιού λόγω φυσικής ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης… χτύπησε και ένα καμπανάκι με στόχο να μην εφησυχαστούν οι πολίτες ότι… ξεμπερδέψαμε με την πανδημία. «Θα πρέπει να δουλέψουμε όταν τα πράγματα είναι καλά, να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μιλάμε για μια νόσο με ήπια χαρακτηριστικά, το πρόβλημα των νοσηλειών υπάρχει όμως», κατέληξε.

Τζανάκης: Πότε θα μιλάμε για κάμψη της πανδημίας –Ανησυχία από τους σκληρούς δείκτες

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης στo Newsbomb.gr, νωρίτερα σήμερα, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η αύξηση των διασωληνωμένων και των νεκρών, γεγονός που οφείλεται στους πολλούς συνανθρώπους μας οι οποίοι καταλήγουν στα νοσοκομεία από τις επιπλοκές της μετάλλαξης «Όμικρον».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Είχαμε πει ότι 2 εβδομάδες μετά την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων θα δούμε αύξηση στις νοσηλείες και στη συνέχεια στις ΜΕΘ και στους θανάτους που από τους 40-50 που είχαμε πέσει τώρα καταγράφονται πάλι 70, 80 και κάποια στιγμή είδαμε και 90».

Και πρόσθεσε: «Προερχόμαστε από ένα σχεδόν τετραήμερο αργίας που παράλληλα ισχύουν και τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας που κάνει πολύ κόσμο να μην έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα. Εύχομαι να είναι αυτή η πραγματικότητα και να έχουμε μια πρόωρη επιπέδωση της καμπύλης. Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε υπόψην μας ότι σε κάποιες χώρες, έχει παρατηρηθεί ότι μετά από μια πρόσκαιρη μείωση των κρουσμάτων, στη συνέχεια υπήρξε αύξηση». Τέλος ο κ. Τζανάκης επανέλαβε την ευχή του να πηγαίνουμε όντως σε επιπέδωση και στη συνέχεια σε αποκλιμάκωση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24.246 νέα κρούσματα. Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.637 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (84.33%) είναι μη εμβολιασμένοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (15.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.848 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654 (ημερήσια μεταβολή +31.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 578 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ