Σχέσεις αγχώδης διαταραχή: Πώς συνυπάρχει η αγχώδης διαταραχή με το ζευγάρι;


Αν βρεθείτε να έχετε σχέση με κάποιον που έχει αγχώδη διαταραχή, είναι κατανοητό ότι μπορεί να έχετε κάποιες ανησυχίες. Το να βλέπετε κάποιον να βιώνει άγχος μπορεί να σας αναστατώσει και μπορεί ακόμη και να σας κάνει να αγχωθείτε οι ίδιοι, ανεξάρτητα από το αν είστε επιρρεπής στο άγχος. Μπορεί επίσης να έχετε ανησυχίες για το μέλλον της σχέσης σας. Πώς θα επηρεάσει το άγχος του συντρόφου σας την καθημερινή σας ζωή; Τι μπορείτε να κάνετε για αυτούς εάν αρχίσουν να βιώνουν μια κρίση πανικού; Θα καταφέρετε να τα αντιμετωπίσετε όλα; Ας ρίξουμε μια ματιά στις λεπτομέρειες. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αγχώδεις διαταραχές, πώς το άγχος επηρεάζει τις στενές σχέσεις και πώς μπορείτε να είστε υποστηρικτικοι σύντροφοι σε κάποιον με αγχώδη διαταραχή;

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε για τις αγχώδεις διαταραχές

Ένα από τα πιο απλά και υποστηρικτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν βγαίνετε με κάποιον με αγχώδη διαταραχή, είναι να μάθετε λίγα πράγματα για το άγχος και τις αγχώδεις διαταραχές. Πολλοί από εμάς έχουμε μια ιδέα για το τι σημαίνει να έχουμε άγχος, που μπορεί να μην ανταποκρίνεται πραγματικά. Επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να αποκτήσουμε σωστές γνώσεις, καθώς η κατανόηση του άγχους θα σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά.  Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα άγχους περιλαμβάνουν:

  •  Γρήγορος καρδιακός παλμός
  •  Επίπονη αναπνοή
  •  Έντονη εφίδρωση 
  •  Ναυτία
  •  Στομαχικές διαταραχές
  •  Μυϊκή ένταση
  •  Αγωνιώδεις σκέψεις
  •  Αισθήματα πανικού ή επικείμενης καταστροφής
  •  Αναδρομές μιας τραυματικής ή δύσκολης εμπειρίας
  •  Αϋπνία
  •  Εφιάλτες
  •  Αδυναμία να μείνεις ακίνητος
  •  Εμμονικές σκέψεις ή συμπεριφορές

Πώς να υποστηρίξετε τον σύντροφό σας 

 Όταν βρίσκεστε κοντά σε κάποιον με αγχώδη διαταραχή, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε. Συχνά, ξέρετε ότι αυτό που βιώνουν είναι παράλογο και ότι η αντίληψή τους για την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβής. Τους το λες άραγε; Είναι σωστό; Πώς θα τους κάνετε να νιώσουν καλύτερα χωρίς να ελαχιστοποιήσετε τη συναισθηματική τους εμπειρία; Υπάρχουν μερικά απτά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε έναν «ασφαλή χώρο» για ένα άτομο που βιώνει άγχος. 

  1. Συνειδητοποιήστε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν προσδιορίζονται από την διαταραχή τους: Στο μυαλό σας και καθώς αλληλεπιδράτε με τον σύντροφό σας, προσπαθήστε να σκεφτείτε την αγχώδη διαταραχή του ως κάτι ξεχωριστό από αυτόν. Ναι, είναι κάτι που χρωματίζει τη ζωή τους, αλλά είναι μια διαταραχή, όχι μια κατάσταση ύπαρξης.
  2. Μην παίξετε το παιχνίδι των ευθυνών: Θυμηθείτε πως το άγχος έχει γενετικά, βιοχημικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, επομένως ο σύντροφός σας δεν επέλεξε να αισθανθεί έτσι. Το άγχος επίσης, δεν είναι κάτι που υιοθετούν για να χειραγωγήσουν ή να καταστρέψουν σχέδια. Οι άνθρωποι που βιώνουν άγχος επιθυμούν να εξαφανιστεί όσο εσείς, αλλά η αγχώδης διαταραχή δεν είναι κάτι που είναι υπό τον έλεγχο κάποιου.
  3. Γίνετε ανοιχτόμυαλος ακροατής:  Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε σε κάποιον που βιώνει άγχος είναι ένα ευγενικό αυτί που ακούει.  Η διαχείριση μιας αγχώδους διαταραχής μπορεί να είναι απομονωτική και ταπεινωτική. Το να υπάρχει κάποιος με τον οποίο ο άνθρωπος που βιώνει την διαταραχή μπορεί να μιλήσει με ειλικρίνεια για αυτό που βιώνει και τα συναισθήματά του, μπορεί να είναι πραγματικά καταπραϋντικό, ειδικά αν αυτό το άτομο είναι σε θέση να ακούσει χωρίς να κρίνει και με ενσυναίσθηση. Ως ακροατής, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό απλώς να είστε δίπλα τους και όχι να τους προσφέρετε προτάσεις, συμβουλές ή να προσπαθείτε να τους «λύσετε» ή να «διορθώσετε» οτιδήποτε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ