Κορονοϊός Κίνα: Συναγερμός για αναζωπύρωση της μετάλλαξης Όμικρον (vid)


Επιδεινώνεται η έξαρση στην πόλη Τιαντζίν στην Κίνα ενώ η Όμικρον εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές

Η πόλη Τιαντζίν στη βόρεια Κίνα ανακοίνωσε αύξηση στα κρούσματα COVID-19 σήμερα ενώ εντείνει τις προσπάθειες για να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση που είχε οδηγήσει στην εξάπλωση της ιδιαιτέρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον και σε άλλη πόλη. Η Όμικρον δημιούργησε νέες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Κίνας να εξαλείφει άμεσα τις εξάρσεις, κάτι που έχει λάβει χαρακτήρα επείγοντος ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου, ενώ η περίοδος των ταξιδιών λόγω του κινεζικού Νέου Έτους ξεκινά αυτό τον μήνα.

Η μονάδα του ομίλου Volkswagen ανακοίνωσε ότι έκλεισε εργοστάσιο οχημάτων που διαχειρίζεται από κοινού με τον όμιλο FAW Group στην Τιαντζίν, καθώς και εργοστάσιο ανταλλακτικών από τη Δευτέρα λόγω της έξαρσης.

Η Τιαντζίν, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Πεκίνο, ανακοίνωσε χθες 41 κρούσματα τοπικής μετάδοσης με επιβεβαιωμένα συμπτώματα, συγκριτικά με 33 μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Η Νταλιάν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας επίσης ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος προερχόμενος από την Τιαντζίν βρέθηκε θετικός στη Όμικρον, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιδημιολογική κατάσταση είναι «σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη».

Η Ανγιάνγκ στην κεντρική επαρχία Χενάν κατέγραψε χθες 43 κρούσματα τοπικής μετάδοσης με συμπτώματα, ύστερα από δύο μολύνσεις Όμικρον τη Δευτέρα. Η ιχνηλάτηση έδειξε ότι η έξαρση ξεκίνησε από έναν φοιτητή από την Τιαντζίν.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Τιαντζίν και την Ανγιάνγκ είναι πολύ μικροί συγκριτικά με τις εξάρσεις σε πολλές άλλες χώρες, αν και ο αριθμός των τοπικών μολύνσεων Όμικρον είναι ασαφής. Ωστόσο, αξιωματούχοι επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός και εκτός των πόλεων αυτών.

Αρκετές πόλεις σε όλη την Κίνα έχουν επιβάλει καραντίνα για όσους επισκέφθηκαν πρόσφατα τις δύο πόλεις. Το Πεκίνο είναι μεταξύ των πόλεων που καλούν τους πολίτες να μην μετακινηθούν κατά τη διάρκεια των αργιών για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

Επικαλούμενοι τον κίνδυνο της Όμικρον και την ανάγκη να είναι ασφαλείς οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αξιωματούχοι στην πρωτεύουσα ενθαρρύνουν την τηλεργασία για όσους ζουν στην περιφέρεια του Πεκίνου. Χθες, δεν καταγράφηκαν νέοι θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από τότε που ο ιός πρωτοεντοπίστηκε στην Κίνα πριν από δύο χρόνια να παραμένει στους 4.636.

Ο Τζανγκ Γουένχονγκ, επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της COVID-19 στη Σανγκάη, δήλωσε σήμερα ότι η κλινική δημόσιας υγείας στην πόλη είναι αντιμέτωπη με αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων που φθάνουν από άλλες περιοχές.

Οι εισαγόμενες μολύνσεις στη Σανγκάη κατά τις 10 πρώτες ημέρες του μήνα έχουν ήδη ξεπεράσει το σύνολο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Το πόσες από αυτές αφορούν την Όμικρον δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Η Κίνα ανέστειλε και άλλες πτήσεις από τις ΗΠΑ ύστερα από την αύξηση στον αριθμό των μολυσμένων επιβατών. Τα αυστηρά της μέτρα κατά των τοπικών εξάρσεων περιλαμβάνουν την τιμωρία αξιωματούχων, ενώ 11 άνθρωποι κλήθηκαν να λογοδοτήσουν χθες στην Ανγιάνγκ επειδή δεν κατάφεραν να θέσουν επαρκώς υπό έλεγχο τον ιό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σήμερα, οι Αρχές στην πόλη Σιάν έδωσαν εντολή σε δύο νοσοκομεία να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους για τρεις μήνες λόγω αστοχιών και παραλείψεων στην παροχή υγειονομικής φροντίδας κατά τη διάρκεια της έξαρσης. Το ένα από τα νοσοκομεία ζήτησε συγγνώμη για τους ανελαστικούς επιδημιολογικούς ελέγχους που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη αντιμετώπιση ενός ασθενούς ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε. Η ιστορία μιας εγκύου που έχασε το αγέννητο μωρό της αφού περίμενε για δύο ώρες έξω από άλλο νοσοκομείο προκάλεσε οργή στους χρήστες των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οδήγησε στην τιμωρία τοπικών αξιωματούχων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ