Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το γλαύκωμα κλειστής γωνίας


Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι ένας τύπος γλαυκώματος που προκαλείται όταν η ίριδα παρεμποδίζει την αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού ( του υγρού που υπάρχει φυσιολογικά μέσα στο μάτι).

Φυσιολογικά το υδατοειδές υγρό αποχετεύεται μέσω της αποχευτικής γωνίας (trabeculum) η οποία σχηματίζεται ανάμεσα στην ίριδα και τον κερατοειδή. Όταν η γωνία αυτή είναι πολύ στενή ή κλειστή, το υγρό συσσωρεύεται μέσα στο μάτι είτε ξαφνικά είτε χρόνια, η πίεση αυξάνεται και κατά συνέπεια προκαλείται μη αναστρέψιμη βλάβη στο οπτικό νεύρο και απώλεια οπτικού πεδίου. Είναι αρκετά πιο σπάνιο από το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας αλλά δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει πιο σημαντική απώλεια όρασης.

Παράγοντες κινδύνου
· Υπερμετροπία: Οι υπερμέτρωπες έχουν πιο συχνά στενή γωνία προσθίου θαλάμου.
· Ηλικία: Με την πάροδο των ετών η ανατομία του ματιού μεταβάλλεται και κάνει πιο συχνή την εμφάνιση της νόσου.
· Φυλή: Οι Ασιάτες και οι Εσκιμώοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν εξαιτίας της ανατομικής κατασκευής των ματιών τους.
· Φύλο : Οι γυναίκες νοσούν σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες.
· Καταρράκτης: Με την πάροδο των ετών και όσο ο καταρράκτης γίνεται πιο σημαντικός, ο φακός του ματιού αυξάνει σε πάχος, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο μάτι και να στενεύει περισσότερο την αποχευτική γωνία του ματιού επηρεάζοντας την αποχέτευση του υδατoειδούς υγρού.

Διάγνωση
Η διάγνωση της ύπαρξης κλειστής αποχευτικής γωνίας του ματιού γίνεται με κλινική εξέταση από τον οφθαλμίατρο σας . Χρησιμοποείται ένας ειδικός φακός που ονομάζεται γωνιοσκόπιο και ο οποίος επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να εξετάσει προσεκτικά το εύρος της γωνίας αλλά και να διαπιστώσει άλλα παθολογικά ευρήματα που σχετίζονται με στενή ή κλειστή γωνία όπως π.χ η ύπαρξη συνεχειών (μόνιμων δηλαδή επαφών ανάμεσα στην ίριδα και τον κερατοειδή).

Επιπλέον στις μέρες μας υπάρχει διαθέσιμη ειδική απεικονιστική τεχνική, η οπτική τομογραφία συνοχής ( OCT) προσθίου θαλάμου που μας βοηθά σημαντικά στη σωστή διάγνωση αλλά και στην μετέπειτα παρακολούθηση του εύρους της γωνίας του πρόσθιου θαλάμου.

Θεραπεία
Αν η εξέταση από τον οφθαλμίατρο επιβεβαιώσει την ύπαρξη κλειστής γωνίας τότε συστήνεται η άμεση αντιμετώπιση ώστε να αποφευχθεί η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και η εμφάνιση γλαυκώματος. Συνήθως συστήνεται θεραπευτική αντιμετώπιση με laser το οποίο δημιουργεί ένα μικρό άνοιγμα στην ίριδα και επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία του υδατοειδούς υγρού.

Το συγκεκριμένο laser είναι ευρέως διαθέσιμο. Χρησιμοποιούνται τοπικά αναισθητικές σταγόνες, η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά για το κάθε μάτι και έπειτα συνταγογραφείται στον ασθενή αντιφλεγμονώδες κολλύριο για μια εβδομάδα.

Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με σπανιότατες επιπλοκές. Επιπλεόν, για τους ασθενείς που πάσχουν από κλειστή γωνία και καταρράκτη συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη καθώς βοηθάει στη βελτίωση της όρασης τους και ταυτοχρόνως εξαλείφει το πρόβλημα της κλειστής γωνίας. Το εύρος της αυξάνεται πάντα σημαντικά μετά από την επέμβαση καταρράκτη.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι και στην περίπτωση του γλαυκώματος κλειστής γωνίας η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αρκεί μια απλή κλινική εξέταση από τον οφθαλμίατρό σας για τη διάγνωση της πάθησης και την κατάλληλη αντιμετώπιση της ώστε να αποτραπεί η αύξηση της ενδοφθάμιας πίεσης και συνεπώς η γλαυκωματική βλάβη του οπτικού νεύρου που οδηγεί σε μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης.

Γράφει η δρ Ευαγγελία Γκαραγκάνη, χειρουργός οφθαλμίατρος, ειδικός στο γλαύκωμα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ