Μακρά COVID: Θα μπορούσε να βοηθήσει η αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για τους υποκείμενους μηχανισμούς του μακροχρόνιου COVID παρά τις εκτεταμένες αναφορές σχετικά με αυτόν από την αρχή της πανδημίας. Αυτή η έλλειψη γνώσης έχει κάνει τη διάγνωση και την ανάπτυξη θεραπειών για την πάθηση δύσκολη. Ο COVID-19 επηρεάζει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων και οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει εάν τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID-19 θα μπορούσαν να συνδέονται με αυτό. Μια ομάδα με έδρα τη Νότια Αφρική δημοσίευσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ενός θεραπευτικού σχήματος που χρησιμοποιεί αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία και αντιπηκτικά για τη θεραπεία ατόμων με μακροχρόνια COVID.

Η μακρά COVID περιγράφει τα χρόνια και εξουθενωτικά συμπτώματα που βιώνουν τα άτομα με COVID-19 που διαρκούν περισσότερο από 4 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια και πόνο στο στήθος, γνωστικά προβλήματα, αίσθημα παλμών, αϋπνία, εμβοές και πόνο στις αρθρώσεις.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μακροχρόνια COVID. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι πάνω από το 20% των ανθρώπων που βγαίνουν θετικοί στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα. Οι επιστήμονες έχουν ελάχιστη κατανόηση των μηχανισμών πίσω από την πάθηση, γεγονός που τους έχει καταστήσει δύσκολο να αναπτύξουν θεραπείες.

Πέρυσι, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Stellenbosch στη Νότια Αφρική δημοσίευσε αποτελέσματα ανάλυσης πλάσματος αίματος, η οποία αποκάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι με μακρύ COVID είχαν μικροθρόμβους. Αυτοί οι μικροθρόμβοι ήταν δύσκολο να ανιχνευθούν χρησιμοποιώντας τυπικές διαδικασίες ανάλυσης πλάσματος και αντιστάθηκαν στην ικανότητα του σώματος να διαλύει το πηγμένο αίμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι θρόμβοι «παγιδεύουν» φλεγμονώδη μόρια. Η εργασία τους αποτέλεσε τη βάση του λεγόμενου μοντέλου μικροθρόμβων, το οποίο προτείνει ότι μικροί θρόμβοι στα τριχοειδή αγγεία του αίματος που εμποδίζουν το οξυγόνο να φτάσει στους ιστούς μπορεί να προκαλέσουν μακρά συμπτώματα COVID.

Η νέα μελέτη

Η ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από 70 άτομα με επιβεβαιωμένη μακρά COVID για να ανιχνεύσει μικροθρόμβους. Οι συγγραφείς ανέπτυξαν επίσης μια διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία διάρκειας 1 μήνα για 24 άτομα με μακροχρόνια COVID. Η θεραπεία περιελάμβανε τη λήψη ειδικών σκευασμάτων για αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία και αντιπηκτικών από τους  συμμετέχοντες υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση για να μετριαστούν οι σοβαρές παρενέργειες. Οι ασθενείς παρείχαν μια λίστα με συμπτώματα πριν και μετά τη θεραπεία και οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος στο τέλος του μήνα θεραπείας. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι και οι 70 συμμετέχοντες είχαν μικροθρόμβους στο αίμα τους. Ωστόσο, τα 24 άτομα που έλαβαν την αντιαιμοπεταλιακή και αντιπηκτική θεραπεία ανέφεραν βελτιώσεις στα μακροχρόνια συμπτώματα COVID τους, ενώ παρατηρήθηκε επίσης μείωση των μικροθρόμβων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here