Ύπνος: Αυτά είναι τα προβλήματα υγείας που τον διαταράσσουν

Ο ύπνος είναι αρκετά σημαντικός. Τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Ο σωστός ύπνος βέβαια δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Μερικά από αυτά που τον διαταράσσουν είναι οι εφτιάλτες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να αποτελούν σημαντική ένδειξη σχετικά με την ύπαρξη προβλημάτων υγείας. Και μάλιστα, ακόμη και χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους.

Αν δεν οφείλονται στο συσσωρευμένο στρες, αυτά τα δυσάρεστα όνειρα μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.

Προβλήματα υγείας με τα οποία διαταράσσεται ο ύπνος

  • Καρδιοπάθεια: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έβλεπαν συχνά εφιάλτες παρουσίαζαν αυξημένους δείκτες καρδιακών παλμών, αρρυθμία και σπασμωδικό πόνο στο στήθος. Τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν νωρίς το πρωί. Όταν βρισκόμαστε στο στάδιο REM του ύπνου. Κι αυτό επειδή τότε συσσωρεύεται μεγάλη ένταση στο σώμα μας.
  • Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες: Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές στο στάδιο REM του ύπνου και βλέπουν συχνά εφιάλτες με ψυχοσωματικές εκδηλώσεις (π.χ. φωνές, κλάμα, γροθιές, κλωτσιές) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν Πάρκινσον ή άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Τα υγιή άτομα βιώνουν μια προσωρινή παράλυση κατά το στάδιο REM του ύπνου. Ωστόσο, τα άτομα με Πάρκινσον ή σχετικές νευροεκφυλιστικές νόσους δεν αντιμετωπίζουν αυτό το σύμπτωμα. Κι έτσι, ολόκληρο το σώμα τους αντιδρά όταν βλέπουν έναν εφιάλτη.
  • Υπνική άπνοια: Εάν οι εφιάλτες είναι συχνοί και κυριαρχεί σε αυτούς η εικόνα ότι κόβεται η αναπνοή, μπορεί το φαινόμενο να οφείλεται στην υπνική άπνοια. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή διαταραχή του ύπνου. Χαρακτηρίζεται από το έντονο ροχαλητό και την επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής μέσα στη νύχτα. Η υπνική άπνοια διαταράσσει το στάδιο REM του ύπνου καθώς στερεί από το σώμα πολύτιμο οξυγόνο.
  • Ψυχώσεις: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία έδειξε ότι τα παιδιά που βλέπουν συχνά εφιάλτες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικής διαταραχής κατά την εφηβεία. Η μελέτη έδειξε ότι την ώρα του ύπνου ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αρνητικές εμπειρίες της ημέρας και αυτό επηρεάζει τη σωματική αντίδραση στο στρες.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here