ΠΟΥ Covid φάρμακα: Ο ΠΟΥ εγκρίνει Baricitinib και Sotrovimab για τον κορωνοϊό


Καθώς τα κρούσματα της Όμικρον αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε δύο νέες θεραπείες για την Covid-19, αυξάνοντας το οπλοστάσιο μαζί με τα εμβόλια για την αποτροπή σοβαρής νοσηλείας και θανάτου από τον ιό. Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ συνέστησε τη χρήση του φαρμάκου για την αρθρίτιδα baricitinib για σοβαρούς ή κρίσιμους ασθενείς με Covid-19 σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή. Οι ειδικοί του ΠΟΥ έχουν συστήσει επίσης τη θεραπεία με συνθετικά αντισώματα Sotrovimab για άτομα με ήπια Covid που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Baricitinib για θεραπεία Covid-19

Το baricitinib της Eli Lilly, που πωλείται με την επωνυμία Olumiant, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στη σύστασή τους στο British Medical Journal, το BMJ, ειδικοί του ΠΟΥ είπαν ότι η βαρισιτινίμπη όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή σε σοβαρούς ή κρίσιμους ασθενείς με Covid-19 βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης και μειώνει την ανάγκη για αερισμό, χωρίς να παρατηρείται αύξηση στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς κινάσης Janus (JAK).

Έχει βρεθεί ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα με άλλα φάρμακα για την αρθρίτιδα που ονομάζονται αναστολείς ιντερλευκίνης-6 (IL-6) ή μονοκλωνικά αντισώματα. Αλλά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, η βαρισιτινίμπη βρέθηκε πιο αποτελεσματική από τους αναστολείς της IL-6. “Οι αναστολείς του baricitinib και των υποδοχέων IL-6 έχουν παρόμοια αποτελέσματα· όταν είναι διαθέσιμοι και οι δύο, επιλέξτε έναν με βάση ζητήματα όπως το κόστος και την εμπειρία του κλινικού”, έγραψαν οι ειδικοί του ΠΟΥ στη σύστασή τους.

Sotrovimab για θεραπεία Covid-19

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, το Sotrovimab που σχεδιάστηκε από την GlaxoSmithKline και τη Vir Biotechnology, Inc μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με μη σοβαρό COVID-19 με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με ανοσοανεπάρκεια ή χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Είναι ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων που συνδέεται με την πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2, εμποδίζοντας έτσι τον ιό να προσκολληθεί και να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εγκρίνει αυτό το φάρμακο για χρήση έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron. Συνιστάται για χρήση εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, καθώς φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης. Ωστόσο, οι ειδικοί του ΠΟΥ σημείωσαν ότι τα οφέλη του Sotrovimab για άτομα που δεν διατρέχουν κίνδυνο νοσηλείας ήταν ασήμαντα και η αποτελεσματικότητά του έναντι νέων παραλλαγών όπως η Όμικρον ήταν ακόμα αβέβαιη.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ