Ρωσία κορωνοϊός: Η Κυβέρνηση απομακρύνεται από τα μη δημοφιλή μέτρα


Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε την Παρασκευή να καθυστερήσει την υιοθέτηση αντιδημοφιλούς νομοθεσίας που περιορίζει την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους για μη εμβολιασμένους, παρά τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και τις προειδοποιήσεις κορυφαίων αξιωματούχων για την εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον. Η Ρωσία ανέφερε 23.820 νέες μολύνσεις την Παρασκευή, αύξηση 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και 739 θανάτους.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα είπε ότι η νομοθεσία αναβλήθηκε λόγω της υψηλής αβεβαιότητας, καθώς το προσχέδιο νομοσχεδίου προετοιμάστηκε αρχικά ως απάντηση στην παραλλαγή Δέλτα, αλλά έχουν προκύψει νέες προκλήσεις. Το νομοσχέδιο απαιτούσε από τους Ρώσους που ήταν πρόθυμοι να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους να έχουν έναν κωδικό QR είτε επιβεβαιώνοντας τον εμβολιασμό, είτε πρόσφατη ανάκαμψη από την COVID-19 είτε ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό.

Μεγάλη δυσπιστία για τα μέτρα του κορωνοϊού

Η πρωτοβουλία, μαζί με ένα άλλο νομοσχέδιο που προτείνει ένα παρόμοιο σύστημα τόσο για εγχώρια όσο και για διεθνή αεροπλάνα και τρένα, αντιμετωπίστηκε με υψηλή αντίσταση εν μέσω ενός πληθυσμού που είναι σε μεγάλο βαθμό δύσπιστος για τα εμβόλια. Το νομοσχέδιο για τις μεταφορές αποσύρθηκε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα, αλλά το νομοσχέδιο για τους δημόσιους χώρους πέρασε σε πρώτη ανάγνωση. Η Golikova είπε ότι το νομοσχέδιο θα τροποποιηθεί για να επιτρέψει στους Ρώσους με αρνητικά τεστ να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμους κωδικούς QR.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν είπε ότι το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί από το κοινοβούλιο όσο η κυβέρνηση κάνει αλλαγές. Οι απαιτήσεις κωδικού QR ισχύουν ήδη σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Χρησιμοποιούνται κυρίως για ταξίδια, για πρόσβαση σε δημόσιους χώρους όπως μουσεία και θέατρα. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Τετάρτη την κατάσταση του ιού στη χώρα πολύ δύσκολη και προέτρεψε την κυβέρνηση να προετοιμαστεί. Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει 698 κρούσματα παραλλαγής Όμικρον.

Η Golikova υποσχέθηκε να παρουσιάσει νέα μέτρα αντίδρασης μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η παραλλαγή Omicron εξαπλώνεται ακόμη πιο εύκολα από άλλα στελέχη του κορωνοϊού και έχει ήδη γίνει κυρίαρχη σε πολλές χώρες. Επίσης, μολύνει πιο εύκολα όσους έχουν εμβολιαστεί ή είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από προηγούμενες εκδόσεις του ιού. Ωστόσο, πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι το omicron είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια από την προηγούμενη παραλλαγή δέλτα.

Η κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί ευρύτερα κριτήρια καταμέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό των θανάτων πολύ υψηλότερο, λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 ήταν πάνω από 625.000. Η Ρωσία είχε μόνο ένα εθνικό lockdown, το 2020, και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, πολλοί Ρώσοι διατάχθηκαν να μείνουν εκτός εργασίας για μια εβδομάδα εν μέσω αύξησης των μολύνσεων και των θανάτων. Ωστόσο, οι αρχές γενικά αντιστέκονται στο κλείσιμο επιχειρήσεων ή στην επιβολή σκληρών περιορισμών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ