Κορωνοϊός: Οι προστατευτικές μάσκες μας κάνουν πιο ελκυστικούς


Ένας απο τους τρόπους να σταματήσει να μεταδίδεται ο κορωνοϊός είναι οι προστατευτικές μάσκες. Τώρα όμως, Βρετανοί ακαδημαϊκοί διαπίστωσαν πως οι μάσκες έχουν κι άλλο θετικό. Κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο ελκυστικούς.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ δημοσίευσαν την μελέτη τους στο περιοδικό Cognitive Research: Principles and Implications.
Κί όπως έγραψαν, ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έδειχναν πιο ωραίοι με μάσκα που κρύβει το μισό τους προσώπο, από τη μύτη και κάτω.

Ωστόσο, δεν είναι όλες ο μάσκες που χρησιμοποιούμε για προστασία, που μας κάνουν θελκτικούς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα πρόσωπο καλυμμένο με χειρουργική μάσκα μιας χρήσης, ήταν πιθανό να θεωρηθεί πιο όμορφο. Αυτά είναι τα νέα πρότυπα καθώς νωρίτερα ο δρ. Μάικλ Λιούις, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και ειδικός στη μελέτη προσώπων, δήλωνε το αντίθετο. Υποστήριζε πως μελέτη πριν την πανδημία βρήκε ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου μειώνουν την ελκυστικότητα επειδή σχετίζονται με ασθένεια.

Οι μάσκες για να μην εξαπλώνεται ο κορωνοϊός μας κάνουν πιο ελυκιστικούς

«Η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε όσους φορούν μάσκες. Όταν βλέπουμε κάποιον να φοράει μάσκα, δεν σκεφτόμαστε ότι αυτός έχει κάποια ασθένεια και πρέπει να απομακρυνθούμε. Θέλαμε να δοκιμάσουμε αν αυτό έχει αλλάξει από τότε που οι μάσκες χρησιμοποιούνταν παντού και να κατανοήσουμε αν ο τύπος της μάσκας είχε κάποιο αποτέλεσμα. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα πρόσωπα θεωρούνται πιο ελκυστικά όταν καλύπτονται από ιατρικές μάσκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουμε συνηθίσει να φοράμε μπλε μάσκες και τώρα τις συνδέουμε με άτομα στα ιατρικά επαγγέλματα ή στη φροντίδα».

Το πρώτο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, όταν οι Βρετανοί άρχισαν να φορούν μάσκες σε ορισμένες περιπτώσεις. Έγινε ένα πείραμα: ζητήθηκε από 43 γυναίκες να βαθμολογήσουν σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, την ελκυστικότητα των εικόνων ανδρών με υφασμάτινη, μπλε μάσκα και μια άλλη φωτογραφία ανδρών που κρατούν ένα μαύρο βιβλίο κρύβοντας την περιοχή που θα κάλυπτε η μάσκα. Οι συμμετέχοντες είπαν ότι όσοι φορούσαν υφασμάτινη μάσκα ήταν πολύ πιο ελκυστικοί από αυτούς που δεν είχαν μάσκα ή εκείνων που τα πρόσωπά τους ήταν εν μέρει καλυμμένα με το βιβλίο. Αλλά η χειρουργική μάσκα, τους έκανε πιο όμορφους.

Ο Λιούις είπε ότι ήταν πιθανό οι μάσκες να κάνουν τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς επειδή η προσοχή στρέφεται στα μάτια. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις όπου καλύπτεται μόνο το αριστερό ή δεξί μέρος του προσώπου και που πάλι μπορεί κάποιος να χαρακτηριστεί ως ελκυστικός, εν μέρει επειδή ο εγκέφαλος γεμίζει τα κενά που λείπουν και μεγαλοποιεί τη συνολική επίδραση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ