Υγειονομικοί: Σε κρίση η ψυχική υγεία του υγειονομικού προσωπικού στην Λ. Αμερική στην πανδημία


Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αυτοκτονικής σκέψης και ψυχολογικής δυσφορίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης με επικεφαλής τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χιλής και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η έκθεση, The COVID-19 Health Care WORkErs Study (HEROES), δείχνει ότι μεταξύ 14,7% και 22% του υγειονομικού προσωπικού που ρωτήθηκε το 2020 παρουσίασε συμπτώματα συμβατά με καταθλιπτικά επεισόδια, ενώ μεταξύ 5 και 15% του προσωπικού είπε ότι είχε σκεφτεί την αυτοκτονία. Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι σε ορισμένες χώρες, μόνο το ένα τρίτο περίπου όσων δήλωσαν ότι χρειάζονται ψυχολογική φροντίδα τη έλαβαν.

«Η πανδημία αύξησε την επιβάρυνση του υγειονομικού προσωπικού και σε χώρες όπου το σύστημα υγείας κατέρρευσε, το προσωπικό υπέμεινε εξαντλητικές εργάσιμες ημέρες και ηθικά διλήμματα που επηρέασαν την ψυχική τους υγεία», δήλωσε ο Anselm Hennis, Διευθυντής του Τμήματος Μη Μεταδοτικών Ασθενειών και Ψυχικής Υγείας του PAHO. “Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Είναι απαραίτητο να φροντίζουμε αυτούς που μας νοιάζονται”, τόνισε.

Η μελέτη HEROES αποτελούνταν από συνεντεύξεις σε 14.502 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, τη Χιλή, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα, το Μεξικό, το Περού, το Πουέρτο Ρίκο, τη Βενεζουέλα και την Ουρουγουάη και σε αυτήν συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από δεκάδες ιδρύματα στις ίδιες χώρες.

Η ανάγκη για συναισθηματική και οικονομική υποστήριξη, η ανησυχία για τη μόλυνση μελών της οικογένειας, οι συγκρούσεις με τις οικογένειες ασθενών υπό φροντίδα και οι αλλαγές στα τακτικά εργασιακά καθήκοντα ήταν μερικοί από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία του υγειονομικού προσωπικού, σημείωσε η μελέτη. Από την άλλη πλευρά, η εμπιστοσύνη ότι τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χειριστούν την πανδημία, η υποστήριξη των συναδέλφων και το να θεωρεί κανείς τον εαυτό του πνευματικό ή θρησκευτικό άτομο αναφέρθηκαν ως μερικοί από τους προστατευτικούς παράγοντες.

Τέλος, η μελέτη τονίζει την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων που μπορούν να προστατεύσουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Συνιστά την τροποποίηση του εργασιακού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας. Συνιστά επίσης την παροχή αξιοπρεπών μισθών, σταθερών συμβάσεων και τη δημιουργία χώρων όπου οι ομάδες μπορούν να συνομιλούν προκειμένου να αποφορτιστούν και να συμμετάσχουν σε πρακτικές αυτοφροντίδας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ