Διαλογισμός Αυτοφροντίδα: Ποια είναι τα οφέλη του καθημερινού διαλογισμού [vid]


Στη σύγχρονη κουλτούρα, η φασαρία, η πολύωρη εργασία και το να είμαστε πάντα απασχολημένοι είναι μία κανονικότητα. Αυτό σημαίνει ότι σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για να επιβραδύνουμε. Εάν δεν φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά παύσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και υπερένταση. Κι ενώ οι περιπτώσεις χρόνιας κόπωσης και σοβαρών προβλημάτων υγείας απαιτούν τη βοήθεια ιατρού, εάν αισθάνεστε πως χρειάζεστε ένα διάλειμμα από την υπερταχύτητα της σύγχρονης καθημερινότητας, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε το διαλογισμό.

Ποια είναι τα οφέλη του καθημερινού διαλογισμού;

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τον καθημερινό διαλογισμό:

Βελτιώνει τη συναισθηματική υγεία
Σε στρεσογόνες στιγμές και πολυάσχολους χρόνους, ο διαλογισμός μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, το να αφιερώνουμε χρόνο για διαλογισμό βοηθά το σώμα και το μυαλό μας να επιβραδύνει, κάτι που φέρνει ένα επίπεδο εσωτερικής γαλήνης. Αυτή η κατάσταση χαλαρότητας οδηγεί σε μείωση των επιπέδων του στρες και του άγχους. Με τη σειρά τους, η μείωση του άγχους και η ηρεμία βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, ο διαλογισμός είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από ορισμένα συμπτώματα.

Βελτιώνει τη συγκέντρωση
Εάν έχετε δοκιμάσει ποτέ να διαλογιστείτε ή να καθίσετε στη σιωπή για περισσότερα από λίγα λεπτά τη φορά, ξέρετε ότι μπορεί να είναι μια πρόκληση. Η συνειδητή ενασχόληση με αυτήν την ήσυχη πρακτική κάθε μέρα βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης που μεταφράζεται σε άλλους τομείς της ζωής σας. Ως αποτέλεσμα, το εύρος της προσοχής σας αυξάνεται επίσης.

Βοηθά στην επίτευξη μιας πιο συνειδητής ζωής
Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την πλήρη παρουσία σε κάθε στιγμή καθώς διανύετε την ημέρα. Επομένως, έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αντιδράσεων σας. Ενώ διαλογίζεστε, μαθαίνετε να εστιάζετε και να δίνετε σκόπιμα την προσοχή σας σε συγκεκριμένες σκέψεις. Με την πάροδο του χρόνου, η ανάπτυξη αυτής της συνήθειας σας βοηθά να είστε πιο συνειδητοί μέσα στη μέρα.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ξακινήσετε

Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε τον καθημερινό διαλογισμό, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

  • Επιλέξτε μια καθορισμένη ημέρα και ώρα που λειτουργεί καλύτερα για το πρόγραμμά σας. Θα είναι πιο πιθανό να παραμείνετε αφοσιωμένοι και να το κάνετε συνήθεια.
  • Έχετε έναν ήσυχο, καθορισμένο χώρο για διαλογισμό.
  • Ξεκινήστε με λίγα μόνο λεπτά κάθε μέρα και αυξήστε αργά με την πάροδο του χρόνου.
  • Δοκιμάστε διαφορετικούς τύπους διαλογισμών για να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
  • Μην πιέζετε τον εαυτό σας να δείτε άμεσα αποτελέσματα.
  • Αναζητήστε πόρους στο διαδίκτυο ή κατεβάστε εφαρμογές που θα σας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες ή καθοδηγούμενους διαλογισμούς.

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ