Ανθεκτικό Άμυλο: Γιατί οι μπανάνες βοηθούν στην απώλεια βάρους


Έρευνες έχουν βρει ότι η ενίσχυση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αύξησης βάρους έως και 30%. Τρώτε έως και μία μπανάνα την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για απώλεια βάρους. Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία σας. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μπανανών μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος είτε να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς.

Για να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού σχεδίου απώλειας βάρους που να ταιριάζει στις ατομικές σας ανάγκες. Εκτός από το να τρώτε σωστά, θα πρέπει επίσης να κάνετε περισσότερη άσκηση και να κοιμάστε αρκετά.

Αλλά η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως οι μπανάνες, μπορεί να είναι μια καλή αρχή για ένα υγιές πρόγραμμα απώλειας βάρους. Να, γιατί:

Διατροφικά στοιχεία για μία μπανάνα:

  • Λίπος, 0 γραμμάρια, 0% DV
  • Νάτριο, 0 γραμμάρια, 0% DV
  • Κάλιο, 450 mg, 13% DV
  • Υδατάνθρακες, 30 γραμμάρια, 10% DV
  • Διαιτητικές ίνες, 3 γραμμάρια, 12% DV
  • Βιταμίνη Α, 2% DV
  • Βιταμίνη C, 15% DV
  • Ασβέστιο, 0% DV
  • Σίδερο, 2% DV

 

Πώς βοηθούν οι μπανάνες στην απώλεια βάρους;

Ενώ μια μπανάνα έχει 110 θερμίδες, οι οποίες μπορεί να φαίνονται υψηλές για ένα φρούτο (μια μερίδα φράουλες έχει μόνο 50), η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνες και φυτικές ίνες την καθιστά μια ισχυρή προσθήκη σε ένα υγιεινό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή πολλαπλών βασικών θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, το κάλιο, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Οι φυτικές ίνες μας κρατούν επίσης χορτάτους κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που οδηγεί σε μείωση της συνολικής ποσότητας θερμίδων που καταναλώνουμε.

Οι φυτικές ίνες σε μια μπανάνα αντιπροσωπεύουν το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας, γεγονός που συμβάλλει άμεσα στην απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση υψηλού επιπέδου φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αύξησης βάρους έως και 30%.

Ανθεκτικό αμύλο και απώλειας βάρους

Δεν υπάρχει διαφορά στη θρεπτική αξία των μπανανών καθώς ωριμάζουν, αλλά υπάρχει μια αλλαγή στη γεύση και τα επίπεδα υδατανθράκων, λένε οι ειδικοί. Οι πιο πράσινες, λιγότερο ώριμες μπανάνες έχουν υψηλότερο επίπεδο αμύλου — ιδιαίτερα ανθεκτικό άμυλο. Αυτό το είδος αμύλου μπορεί να είναι ευεργετικό για την απώλεια βάρους, επειδή αφομοιώνεται πιο αργά και σας βοηθά να αισθάνεστε πιο χορτάτοι. Καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν, το άμυλο μετατρέπεται σε φυσικά σάκχαρα και γι’ αυτό έχουν πιο γλυκιά γεύση και γίνονται μαλακές. Και παρόλο που μπορεί να έχουν καλύτερη γεύση, η διαδικασία ωρίμανσης μπορεί να έχει ελαφρώς λιγότερα οφέλη για την υγεία. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη, τα οποία πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τη διατροφή και το σάκχαρό τους. Για κάποιον που είναι διαβητικός ή προδιαβητικός, μια άγουρη μπανάνα μπορεί να είναι καλύτερη, καθώς προκαλεί πιο αργή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ