Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Πώς σχετίζεται ο διαβήτης με την όραση;


Ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται σταθερά. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη Atlas 2019, υπήρχαν περίπου 151 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη το έτος 2001 σε άτομα ηλικίας 20-79 ετών. Εκείνη την εποχή, αυτό ήταν το 4,6% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 2019, ο συνολικός αριθμός είχε εκτιναχθεί στα 463 εκατομμύρια, που ήταν το 9,3% του πληθυσμού. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει στα 578 εκατομμύρια άτομα το 2030 (10,2% του παγκόσμιου πληθυσμού). Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη είναι αδιάγνωστοι. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κυρίως επειδή τα κοινά συμπτώματα του διαβήτη μπορούν εύκολα να αποδοθούν σε άλλες πηγές:

  • αίσθημα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας
  • υπερβολική δίψα
  • συχνοουρία
  • συχνή πείνα
  • ενούρηση στο κρεβάτι
  • ξαφνική απώλεια βάρους
  • θολή όραση

 

Μόλις διαγνωστεί, ο διαβήτης (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Μεταξύ τακτικής άσκησης, διατροφικών τροποποιήσεων και φαρμάκων, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη διαπιστώνουν ότι η καθημερινή τους ζωή δεν επηρεάζεται σοβαρά. Στην πραγματικότητα, όταν διαγνωστεί έγκαιρα, ο διαβήτης τύπου 2 θεωρείται πλέον αναστρέψιμος. Ωστόσο, όταν δεν αντιμετωπίζεται σωστά, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές στον οργανισμό. Το 2019, 4,2 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 20-79 ετών εκτιμήθηκε ότι πέθαναν ως αποτέλεσμα του διαβήτη και των επιπλοκών του.

  • Ο διαβήτης, η υπέρταση ή ο συνδυασμός και των δύο, προκαλούν το 80% της νεφρικής νόσου τελικού σταδίου παγκοσμίως. Τόσο ο διαβήτης όσο και η χρόνια νεφρική νόσος συνδέονται στενά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Οι επιπλοκές του διαβητικού ποδιού και των κάτω άκρων, που επηρεάζουν 40 έως 60 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη παγκοσμίως, αποτελούν σημαντική πηγή νοσηρότητας σε άτομα με διαβήτη.
  • Τα χρόνια έλκη και οι ακρωτηριασμοί έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
  • Επιπλέον, η διαβητική οφθαλμική νόσος είναι μια πολυπόθητη επιπλοκή του διαβήτη και αποτελείται κυρίως από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και γλαύκωμα, μαζί με διπλή όραση και αδυναμία εστίασης.
  • Στις περισσότερες χώρες, η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια αναγνωρίζεται ως μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας με καταστροφικές προσωπικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Αυτό που το κάνει χειρότερο είναι ότι στα αρχικά στάδια η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια είναι σχεδόν εντελώς ασυμπτωματική. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που βλέπετε τα συμπτώματα, έχει ήδη συμβεί κάποια βλάβη στα μάτια. Πώς λοιπόν βλάπτει την όραση; Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, όταν δεν ελέγχονται, δημιουργούν μπλοκ στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που διατηρούν τον αμφιβληστροειδή σας υγιή. Ο αμφιβληστροειδής είναι μια επένδυση στο πίσω μέρος του ματιού που επεξεργάζεται το φως σε εικόνες. Τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να διογκωθούν, να διαρρεύσει υγρό ή να αιμορραγήσει, κάτι που συχνά οδηγεί σε αλλαγές στην όραση ή τύφλωση.

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι μια επίμονη δυσκολία στην ανάγνωση που δεν υποχωρεί ακόμη και με την αλλαγή στα γυαλιά. Αυτό είναι ένα πρώιμο σημάδι που δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Εάν αγνοηθούν, τα συμπτώματα μπορεί να κλιμακωθούν σε σύννεφα μαύρων ή κόκκινων κηλίδων στο οπτικό πεδίο, ή ακόμα και ξαφνικές συσκότισης λόγω αιμορραγιών στο μάτι. Τα καλά νέα είναι ότι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να προληφθεί 100%. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας είναι να την εντοπίσετε πριν γίνει συμπτωματική.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ