Πανδημία Ρωσία: Υποχωρεί από τους μη δημοφιλείς περιορισμούς για την COVID-19


Πανδημία Ρωσία: Η ρωσική κυβέρνηση επέλεξε την Παρασκευή να καθυστερήσει την υιοθέτηση αντιδημοφιλούς νομοθεσίας που περιορίζει την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους για τους μη εμβολιασμένους, παρά το κύμα μόλυνσης και τις προειδοποιήσεις από κορυφαίους αξιωματούχους για την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.

Η χώρα ανέφερε 23.820 νέες μολύνσεις, αύξηση 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και 739 θανάτους. Αξιωματούχοι της Μόσχας ανέφεραν επίσης 729 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής όμικρον στην πρωτεύουσα από τις 20 Δεκεμβρίου και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα είπε ότι 783 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Η Golikova είπε ότι η νομοθεσία αναβλήθηκε λόγω της “υψηλής αβεβαιότητας”, καθώς το προσχέδιο νομοσχεδίου προετοιμάστηκε αρχικά ως απάντηση στην παραλλαγή δέλτα, αλλά ότι έχουν προκύψει “νέες προκλήσεις”.

Το νομοσχέδιο απαιτούσε από τους Ρώσους που ήταν πρόθυμοι να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους να έχουν έναν κωδικό QR είτε επιβεβαίωσης εμβολιασμού, είτε πρόσφατης ανάκαμψης από την COVID-19 είτε ιατρικής εξαίρεσης από τον εμβολιασμό.

Η πρωτοβουλία, μαζί με ένα άλλο νομοσχέδιο που προτείνει ένα παρόμοιο σύστημα τόσο για εγχώρια όσο και για διεθνή αεροπλάνα και τρένα, αντιμετωπίστηκε με υψηλή αντίσταση εν μέσω ενός πληθυσμού που είναι σε μεγάλο βαθμό δύσπιστος για τα εμβόλια.

Το νομοσχέδιο για τις μεταφορές αποσύρθηκε από το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, αλλά το νομοσχέδιο για τους δημόσιους χώρους πέρασε την πρώτη ανάγνωση.

Η Golikova είπε ότι το νομοσχέδιο θα τροποποιηθεί για να επιτρέψει στους Ρώσους με αρνητικά τεστ να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμους κωδικούς QR.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν είπε ότι το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί από το κοινοβούλιο όσο η κυβέρνηση κάνει αλλαγές.

Οι απαιτήσεις κωδικού QR ισχύουν ήδη σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Χρησιμοποιούνται κυρίως για ταξίδια και για πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, όπως, μουσεία και θέατρα.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Τετάρτη την κατάσταση του ιού στη χώρα «πολύ δύσκολη» και προέτρεψε την κυβέρνηση να προετοιμαστεί.

Η Golikova υποσχέθηκε να παρουσιάσει νέα μέτρα αντίδρασης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η όμικρον ευθύνεται για τις σχεδόν μισές νέες μολύνσεις στην πρωτεύουσα, καθώς οι ημερήσιες περιπτώσεις αναμένεται να αυξηθούν σε 7.000 το Σάββατο.

Η παραλλαγή εξαπλώνεται ακόμη πιο εύκολα από άλλα στελέχη του κορωνοϊού και έχει ήδη γίνει κυρίαρχη σε πολλές χώρες. Επίσης, μολύνει πιο εύκολα όσους έχουν εμβολιαστεί ή είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από προηγούμενες εκδόσεις του ιού. Ωστόσο, πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι η omicron είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια από την προηγούμενη παραλλαγή δέλτα.

Η κρατική ομάδα εργασίας για τον κορωνοϊό της Ρωσίας έχει καταγράψει πάνω από 10,7 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις και 319.911 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Η κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί ευρύτερα κριτήρια καταμέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό των θανάτων πολύ υψηλότερο, λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 ήταν πάνω από 625.000.

Η Ρωσία είχε μόνο ένα εθνικό lockdown, το 2020, και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, πολλοί Ρώσοι διατάχθηκαν να μείνουν εκτός εργασίας για μια εβδομάδα εν μέσω αύξησης των μολύνσεων και των θανάτων.

Ωστόσο, οι αρχές γενικά αντιστέκονται στο κλείσιμο επιχειρήσεων ή στην επιβολή σκληρών περιορισμών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ