Ευρώπη και ΗΠΑ κάνουν πίσω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στην Ελλάδα ξεκινούν πρόστιμα από Δευτέρα


Παρά το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, στην Ελλάδα ετοιμάζονται από τη Δευτέρα να προχωρήσουν σε πρόστιμα 100 ευρώ στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί

«Στροφή» φαίνεται ότι υπάρχει σε αρκετές χώρες της Δύσης για την αποτελεσματικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού όσον αφορά τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ενώ και δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις που ακυρώνουν τέτοιοι είδους μέτρα.

Την ίδια ώρα, όμως, στην Ελλάδα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο αυτό αλλά αντίθετα επιμένει. Και επιμένει όχι μόνο στην επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών αλλά και στην επιβολή προστίμων 100 ευρώ από τη Δεύτερα για όσους δεν προχωρήσουν στο «τσίμπημα» από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, δείχνουν να επιχαίρουν για το γεγονός ότι από τη Δευτέρα άνθρωποι άνω των 60 ετών, αρκετοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν και σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των πενιχρών τους συντάξεων, θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν από 100 ευρώ μέχρι να δεχθούν να εμβολιαστούν σαν να παραγνωρίζεται η αξία της ατομικής βούλησης.

Βέλγιο: «Φρένο» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στο Βέλγιο η Ειδική Επιτροπή της χώρας για τον κορονοϊό δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Όπως αναφέρεται, ναι μεν υπάρχουν θετικές απόψεις για τον εμβολιασμό και για πιθανή υποχρεωτικότητα, πλην όμως δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την εφαρμογή του μέτρου και σίγουρα όχι άμεσα. Μάλιστα, με έκθεση που απέστειλε στον πρωθυπουργό του Βελγίου και τους αρμόδιους υπουργούς, συνέστησε να διεξαχθεί ευρεία συζήτηση για το θέμα στο κοινοβούλιο και να παρθεί η οριστική απόφαση από τους πολιτικούς, καθώς όπως ανέφεραν πρόκειται για «πολιτική απόφαση».

«Ακόμη κι αν μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού μπορεί να είναι ηθικά, κοινωνικά και νομικά αποδεκτή και ανάλογη, ακόμη και επιθυμητή, όπως αποδεικνύεται από τις γνώμες που ελήφθησαν, οι αβεβαιότητες σχετικά με την επιδημιολογική εξέλιξη, τη συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού ως προς την αναγκαιότητα και το εύρος επαναλαμβανόμενων δόσεων με σκοπό την ανοσία της αγέλης κ.λπ., δυσχεραίνουν σήμερα μια απόφαση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τις λεπτομέρειες της υποχρέωσης εμβολιασμού», επισημαίνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει την υποχρέωση μόνο ως έσχατη λύση».

Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται πως «ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, «που θέτει τη διαχείριση της πανδημίας σε επιστημονική αβεβαιότητα». Δεύτερον, ο εμβολιασμός είναι και θα παραμείνει αναμφίβολα μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους καταπολέμησης του ιού. Τρίτον, η απροθυμία του πληθυσμού να δεχθεί μέτρα έχει αυξηθεί. Τέταρτον, τα δικαστήρια είναι πιο αυστηρά ως προς την αναλογικότητα των μέτρων. Πέμπτον, υπάρχει ο κίνδυνος πόλωσης στην κοινωνία. Όλα αυτά πλαισιώνουν το επιχείρημα για επιφυλακτικότητα έναντι της υποχρέωσης εμβολιασμού, ειδικά αν γίνει βιαστικά».

Αυστρία: «Σκοντάφτει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Στην Αυστρία, εντωμεταξύ, στον «αέρα» βρίσκεται ο νόμος που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην χώρα και ο οποίος υποχρεώνει τους πολίτες άνω των 14 ετών σε υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με αυστριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, λόγω τεχνικών ζητημάτων δεν μπορεί να ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τουλάχιστον πριν από τον Απρίλιο.

Τα τεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει έχει γνωστοποιήσει η εταιρεία ΕLGA GMBH, σύμβουλος πληροφορικής της Αυστριακής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, για την ELGA είναι πρακτικά αδύνατον να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου πριν τον Απρίλιο. Η αυστριακή κυβέρνηση, με αυτά τα δεδομένα είναι υποχρεωμένη να άρει τον νόμο που θα έκανε το ντεμπούτο του την 1η Φλεβάρη και αφορούσε όλους τους πολίτες από 14 ετών κι άνω.

ΗΠΑ: Δικαστικό μπλόκο στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στις ΗΠΑ το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν, να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 100 άτομα. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ωστόσο έγκυρο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την Covid-19 όσων εργάζονται σε δομές υγείας που χρηματοδοτούνται από ομοσπονδιακά κεφάλαια.

Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) είχε εκδώσει μια απόφαση που αφορούσε τις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν τουλάχιστον 100 εργαζομένους, απαιτώντας είτε να εμβολιαστούν είτε να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία βάση σε τεστ για την Covid-19.

Η πολιτική αυτή αφορούσε περισσότερους από 80 εκατομμύρια υπαλλήλους και θα έπρεπε να αρχίσει να εφαρμόζεται από την Δευτέρα. Όμως η Πολιτεία του Οχάιο και μια ένωση επιχειρηματιών προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωσή της και δικαιώθηκαν. Με ψήφους 6 (όλοι οι συντηρητικοί δικαστές) έναντι 3 (οι φιλελεύθεροι) το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την εφαρμογή μιας απόφασης Εφετείου του Σινσινάτι που είχε δώσει το πράσινο φως από τις 17 Δεκεμβρίου ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών στην Ελλάδα: Ποιοι εξαιρούνται

Στην Ελλάδα ο όποιες εξαιρέσεις στους άνω των 60 ετών για να μην πληρώσουν το χαράτσι των 100 ευρώ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αφορούν:

  • κατοίκους εξωτερικού,
  • αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ),
  • όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό,
  • όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ