Νότια Αφρική: Σάλος για υπουργό που είπε στις μαθήτριες «ανοίξτε τα βιβλία και κλείστε τα πόδια σας»

Η Νοτιοαφρικανή υπουργός προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στα social media και αρκετοί χρήστες αναρωτιούνται γιατί απευθύνθηκε μόνο στα κορίτσια

Μία Νοτιοαφρικανή υπουργός δέχτηκε πυρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή είπε στις μαθήτριες «ανοίξτε τα βιβλία σας και κλείστε τα πόδια σας».

Η Ρόφι Ραματούμπα, υπουργός Υγείας της περιφέρειας Λιμπόπο, έκανε αυτό το σχόλιο κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην πόλη Σεγκάγκαπενγκ.

«Στα κορίτσια λέω: άνοιξε τα βιβλία σου και κλείσε τα πόδια σου. Μην ανοίγεις τα πόδια σου, άνοιξε τα βιβλία σου. Σας ευχαριστώ», είπε στις μαθήτριες. Πρόσθεσε ότι μεγαλύτεροι άνδρες παρασύρουν τα κορίτσια προσφέροντάς τους πολυτέλειες όπως ακριβές περούκες και smartphones.

Σύμφωνα με το BBC, τα λεγόμενα της Ραματούμπα έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στα social media και αρκετοί χρήστες αναρωτιούνται γιατί απευθύνθηκε μόνο στα κορίτσια. «Αυτός δεν είναι σωστός τρόπος να μιλάς σε παιδιά για την κακοποίηση, το σεξ και τη συναίνεση», έγραψε ένας χρήστης

Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Σιβίγουε Γκουαρούμπε χαρακτήρισε «βαθιά προβληματικές» τις δηλώσεις της Ραματούμπα.

«Ήταν μια ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση με αυτές τις μαθήτριες για τη συναίνεση… Αντί για αυτό, απέδωσε ευθύνες στα θύματα και ασκήθηκε αδικαιολόγητη πίεση στα κορίτσια» έγραψε στο Twitter.

Από την πλευρά της, η Ραματούμπα είπε ότι η δήλωσή της απομονώθηκε και πως απευθύνθηκε και σε μαθητές. «Είπα στα αγόρια να επικεντρωθούν στην εκπαίδευσή τους και να μην κοιμούνται με κορίτσια» δήλωσε.

Υποστήριξε παράλληλα ότι οι ψηφοφόροι της στην περιοχή «εκτίμησαν» το μήνυμά της. «Είπαν ότι φοβούνταν να πούνε τέτοια πράγματα και με ευχαρίστησαν που κάλυψα το κενό» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν 33.400 κορίτσια κάτω των 17 ετών γέννησαν στη Νότια Αφρική το 2020. Η έλλειψη πρόσβασης σε συνολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όπως και σε προσιτές και κατάλληλες υγειονομικές υπηρεσίες είναι οι βασικοί παράγοντες των εφηβικών εγκυμοσυνών στη χώρα, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ