Κουφοξυλιά οφέλη: Προσφέρει ο ζαμπούκος θεραπεία για το κρυολόγημα και τη γρίπη;


Αυτή την εποχή ο βήχας, το ρουθούνισμα και το φτέρνισμα είναι έντονο και τα φαρμακεία είναι καλά εφοδιασμένα με τα συνηθισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Εάν όμως έχετε την τάση να στρέφεστε προς τις φυσικές επιλογές θεραπείας, πιθανότατα έχετε δει προϊόντα ζαμπούκου (κουφοξυλιάς) στα ράφια. Από σιρόπι για τον βήχα μέχρι παστίλιες, τσίχλες και χυμούς που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αυτή η πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών θεωρείται από ορισμένους, η καλύτερη λύση για τη θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης. Το εκχύλισμα ζαμπούκου χρησιμοποιείται ιατρικά εδώ και αιώνες για την καταπολέμηση λοιμώξεων, τον καθαρισμό της επιδερμίδας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. 

 

Ποιες είναι οι άλλες εφαρμογές του ζαμπούκου;

Εκτός από τη θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης, οι άνθρωποι έχουν στραφεί σε συμπληρώματα ζαμπούκου για τη θεραπεία των παρακάτω: 

  •  Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
  •  Δυσκοιλιότητα.
  •  Πυρετός.
  •  Πονοκέφαλοι.
  •  Υψηλή χοληστερόλη.
  •  Μόλυνση κόλπου.
  •  Ισχιαλγία.
  •  Πονόδοντος.
  •  Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

 

Ενώ πολλοί λοιπόν εκείνοι που στρέφονται σε συμπληρώματα και σιρόπια ζαμπούκου για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης, ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι με τον ζαμπούκο μπορούν να πετύχουν την:

  • Μείωση της χοληστερόλης.
  • Μείωση του κινδύνου καρκίνου.
  • Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
  • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  • Ανακούφιση της φλεγμονής.

 Τι δείχνουν όμως οι τελευταίες μελέτες για τον ζαμπούκο; 

Δύο μελέτες έδειξαν ότι τα συμπληρώματα εκχυλίσματος ζαμπούκου μείωσαν τη διάρκεια της γρίπης κατά τέσσερις ημέρες σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Ή μήπως όχι; Ενώ ο ζαμπούκος έχει γίνει ροκ σταρ στο σύμπαν που καταπολεμά το κρύωμα και τη γρίπη, νέα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν αποτελεσματικός στη μείωση της σοβαρότητας ή της διάρκειας των συμπτωμάτων της γρίπης. Μια μελέτη με επικεφαλής τον Michael Macknin, MD, ομότιμο καθηγητή παιδιατρικής στο Cleveland Clinic Lerner College of Medicine.

Είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για να αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο το ζαμπούκο χρησιμοποιείται στη θεραπεία ασθενών με γρίπη Β. Η γρίπη Α και Β είναι οι δύο κύριοι τύποι που προκαλούν εποχικές επιδημίες γρίπης. Η μελέτη εξέτασε 87 ασθενείς ηλικίας 5 ετών και άνω που βρέθηκαν θετικοί σε γρίπη ή γρίπη, μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Απριλίου 2019. Μόνο το 33% των ασθενών στη μελέτη είχαν λάβει εμβόλια κατά της γρίπης. Οι ασθενείς είχαν δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: πόνους στο σώμα, ρίγη, βήχα, κόπωση, πονοκεφάλους, ρινική συμφόρηση ή πονόλαιμο.

Αξιολογήθηκαν σε μια αίθουσα έκτακτης ανάγκης όπου τους ανατέθηκε τυχαία να λάβουν εκχύλισμα ζαμπούκου ή εικονικό φάρμακο για 5 ημέρες. Οι ασθενείς ηλικίας μεταξύ 5 και 12 ετών έλαβαν εικονικό φάρμακο ή 15 ml (5,7 g) εκχυλίσματος ζαμπούκου από το στόμα δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες. Οι ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών έλαβαν 15 ml εκχυλίσματος σαμπούκου τέσσερις φορές την ημέρα για πέντε ημέρες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έδειξαν καμία διαφορά στη σοβαρότητα ή τη διάρκεια των συμπτωμάτων της γρίπης μεταξύ των ομάδων ζαμπούκου και εικονικού φαρμάκου.

Για εκείνους στην ομάδα του ζαμπούκου, χρειάστηκαν δύο επιπλέον ημέρες για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν ότι το ζαμπούκο μείωσε τα συμπτώματα της γρίπης κατά τέσσερις ημέρες, καταδεικνύοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Προσοχή λοιπόν στα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε και πάντα να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας γιατρό. 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ