Mπόρις Τζόνσον: Τι θα γίνει με τo Bρετανό πρωθυπουργό – Τα 4 σενάρια για το μέλλον του


Αυξάνονται οι πιέσεις για την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον μετά τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή του σε…κορονοπάρτι εν μέσω lockdown

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είπε ότι ο πρωθυπουργός παραβίασε το νόμο με το να παρευρεθεί τουλάχιστον σε ένα από τα πάρτι.

«Νομίζω ότι παραβίασε το νόμο. Η Ντάουνινγκ Στριτ ζήτησε συγγνώμη από τη Βασίλισσα για μερικά από τα πάρτι που έγιναν. Νομίζω ότι είναι αρκετά ξεκάθαρο τι συμβαίνει. Γίνονταν πάρτι σε βιομηχανική κλίμακα και πολλά από αυτά δεν διαψεύστηκαν. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ο πρωθυπουργός παραβίασε το νόμο και μετά είπε ψέματα» είπε.

Οι καταγγελίες για τα κορονοπάρτι όμως παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ο ηγέτης των Εργατικώνβρέθηκε επίσης στο στόχαστρο, κατηγορούμενος ότι και εκείνος με τη σειρά του παραβίασε τους κανόνες του lockdown. Το πρωτοσέλιδο της Daily Mail το Σαββατοκύριακο τον δείχνει να πίνει και να τρώει με άλλους σε ένα κτήριο κατά τη διάρκεια των αυστηρών lockdown τον Απρίλιο του 2021.

Το μεγάλο θέμα παραμένει ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός. Θα φύγει μέχρι το τέλος της εβδομάδας – ή θα οδηγήσει το κόμμα του στις επόμενες εκλογές; Τέσσερα είναι τα σενάρια για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας που βρίσκεται υπό πολιορκία μετά τα λάθη και τις αντιφάσεις στις οποίες έπεσε, σύμφωνα με τον Guardian.

1. Ο Τζόνσον αποχωρεί σε λίγες μέρες

Η υποστήριξη για τον Τζόνσον «θα συνεχίζει να αιμορραγεί» τις επόμενες 24 και 48 ώρες. Οι βουλευτές των Τόρις απελπίζονται καθώς το κόμμα τους κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις και οι ψηφοφόροι πλημμυρίζουν τους βομβαρδίζουν με εξαγριωμένα email. Οι σύμβουλοι των Τόρις πανικοβάλλονται, φοβούμενοι τη σφαγή στις τοπικές εκλογές του Μαΐου.

Η κυβέρνηση έχει παραλύσει. Περισσότεροι συντηρητικοί βουλευτές ζητούν την παραίτηση του Τζόνσον. Οι «άντρες με τα γκρίζα κοστούμια» από την επιτροπή του 1922 αποφασίζουν να δράσουν πριν ολοκληρωθεί η έρευνα της Σου Γκρέι, συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό και του δείχνουν την έξοδο. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει την τύχη της προκατόχου του Τερέζα Μέι

Πιθανότητα: μέτρια αλλά αυξανόμενη.

2. Ο Τζόνσον εκδιώκεται μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας

Η έκθεση Γκρέι ολοκληρώνεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Ο Τζόνσον προσπαθεί να υποβαθμίσει τα άκρως επικριτικά συμπεράσματά της. Ο Ρίσι Σουνάκ παραιτείται από υπουργός Οικονομικών, λέγοντας «φθάνει πια» και δηλώνει έτοιμος να αναλάβει.

Τουλάχιστον 54 βουλευτές των Τόρις (το ελάχιστο που απαιτείται) γράφουν στον πρόεδρο του 1922, σερ Graham Brady, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία ο πρωθυπουργός χάνει, οδηγώντας την πρωθυπουργία του σε καταστροφικό τέλος.

Πιθανότητα: Υψηλή.

3. Ο Τζόνσον επιβιώνει στις τοπικές εκλογές του Μαΐου και το κόμμα τον διώχνει μετά

Η έκθεση της Γκρέι είναι επικριτική, αλλά όχι καταπέλτης. Ο Τζόνσον και η ομάδα του στη Ντάουνιγκ Στριτ καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να επιβιώσουν, αφού ζητήσουν ξανά συγγνώμη για τα λάθη τους και λένε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι ένας διχαστικός διαγωνισμός ηγεσίας στους κόλπους των Τόρις.

Οι Τόρις δίνουν στον πρωθυπουργό μια ακόμη ευκαιρία. Όμως το εκλογικό σώμα βράζει. Οι τοπικές εκλογές του Μαΐου προκαλούν τεράστιες απώλειες στους Συντηρητικούς. Ο Σουνάκ παραιτείται όπως και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας. Ο Τζόνσον υφίσταται ταπεινωτική ήττα στην ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών του, επομένως πρέπει να παραιτηθεί σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος.

Πιθανότητα: Μέτρια.

4. Ο Τζόνσον επιβιώνει μέχρι τις επόμενες εκλογές… και πιθανώς και μετά

Η αναφορά της Σου Γκρέι είναι γεμάτη αμφιβολίες και…αθωώνει κατά βάση τον πρωθυπουργό. Το κόμμα των Τόρις επιστρέφει στην άποψη ότι ο Τζόνσον είναι γεννημένος μαχητής, αλλά και νικητής.

Ο Σουνάκ και ο Τρας προσποιούνται ότι ήταν πάντα πιστοί. Η Covid-19 εξαφανίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Τζόνσον διεκδικεί την επιτυχία. Ο Κιρ Στάρμερ και οι Εργατικοί φαίνεται ότι έχασαν την ευκαιρία τους. Ο Τζόνσον παραμένει πρωθυπουργός και οδηγεί το κόμμα του στις επόμενες εκλογές.

Πιθανότητα: Μικρή και όλο και μικρότερη

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ