Το εκπληκτικό κίνητρο που θα κάνει την προπόνησή σου πιο αποτελεσματική


Ανεξαρτήτως αν γυμνάζεσαι για να χάσεις μερικά κιλά ή κυνηγάς την έκρηξη των ενδορφινών, η γυμναστική σου συνήθως περιλαμβάνει ένα σκοπό. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου αυτόν το σκοπό σίγουρα αποτελεί κίνητρο εκείνη τη στιγμή που το χρειάζεσαι, ώστε να ξεκινήσεις. Αλλά και να φέρεις εις πέρας αποτελεσματικά την προπόνηση.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση του σκοπού – όπως το «νόημα της ζωής» – μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ανταποκριθείς στους αθλητικούς σου στόχους.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ ήθελαν να εξετάσουν αν η αίσθηση του σκοπού στη ζωή συσχετίζεται με μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα. Είτε ο σκοπός είναι πνευματικός, είτε η ευτυχία ή ακόμα και το προσωπικό πάθος. Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει τη συνάφεια μεταξύ του σκοπού και της σωματικής δραστηριότητας, όπως την ανέφεραν τα ίδια τα άτομα που συμμετείχαν. Τώρα οι επιστήμονες ήθελαν να το μελετήσουν περισσότερο. Διερεύνησαν, λοιπόν, πόση προσπάθεια δήλωναν πως κατέβαλλαν οι συμμετέχοντες στο γυμναστήριο.

Στην αρχή της μελέτης, μια ομάδα από 100 άτομα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που μετρούσαν γενικά την υγεία τους. Αλλά και την αίσθηση της αισιοδοξίας και του σκοπού τους στη ζωή. Στη συνέχεια, φόρεσαν μετρητές δραστηριότητας για τρεις ημέρες.

Το συμπέρασμα;
Εκείνοι που αισθάνονταν πως η ζωή τους είχε μεγαλύτερη σημασία ήταν πολύ πιο δραστήριοι. Σε αντίθεση με εκείνους που υιοθετούσαν μια αδιάφορη κοσμοθεωρία ή ήταν απαθείς. Η γενική αίσθηση του σκοπού, λοιπόν, της κατεύθυνσης και των μακροπρόθεσμων στόχων προσθέτει πραγματικά χρόνια στη ζωή σου.

Πώς, όμως, θα καλλιεργήσεις μια εντονότερη αίσθηση του σκοπού;
Με το να θέτεις μακροπρόθεσμους στόχους, εκτός από το να κάνεις τις ασκήσεις γυμναστικής. Ωστόσο, σημαντικότερος είναι ο τρόπος με τον οποίο θέτεις αυτούς τους στόχους. Ένας στόχος θα πρέπει πάντα να επικεντρώνεται σε ένα βαθύτερο κίνητρο. Το «θέλω να πάω στο γυμναστήριο, για να χάσω βάρος» θα πρέπει να αλλάξει. Στην ουσία, ο στόχος σου θα πρέπει να είναι: «Θέλω να πάω στο γυμναστήριο, για να χάσω βάρος και να κερδίσω εμπιστοσύνη. Ώστε να νιώθω καλά και να αντιμετωπίσω μεγαλύτερες προκλήσεις σε άλλους τομείς της ζωής μου».

Το να σκέφτεσαι, τελικά, γιατί πραγματικά θέλεις να τα δώσεις όλα σε μια προπόνηση, θα σε βοηθήσει να την κάνεις πολύ καλύτερα!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ