Koρονοϊός: Ποια είναι η ιδανική προστατευτική μάσκα – Οι νέες συστάσεις απο τα αμερικανικά CDC


Αναθεωρημένες οδηγίες για τις μάσκες που χρειαζόμαστε σε κάθε περίσταση εξέδωσαν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ

Νέες οδηγίες για τις κατάλληλες μάσκες που χρειαζόμαστε σε κάθε περίσταση εξέδωσαν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να φοράνε «την πιο προστατευτική μάσκα που μπορούν», εκείνες δηλαδή που εφαρμόζουν καλά και είναι εγκεκριμένες από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας & Υγείας (NIOSH) — όπως οι μάσκες N95 που προσφέρουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας.

Τα κέντρα CDC που έχουν δεχθεί επικρίσεις για μεταβαλλόμενες και συγκεχυμένες οδηγίες εν μέσω της πανδημίας, διευκρίνισαν στον ιστότοπό τους «ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν μάσκες όπως N95 και KN95». Οι Αμερικανοί θα πρέπει «να φοράνε την πιο προστατευτική μάσκα που μπορούν, που να τους ταιριάζει καλά και να τη φοράνε με συνέπεια», προσθέτει η οδηγία.

Οι ειδικοί θέλουν να ενθαρρύνουν αντί να πιέζουν τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες υψηλότερης ποιότητας , αλλά τονίζουν επίσης ρητά ότι οι αναπνευστήρες παρέχουν το καλύτερο επίπεδο προστασίας. «Τα προϊόντα από ύφασμα με χαλαρή ύφανση παρέχουν τη μικρότερη προστασία» προειδοποιούν

«Η μάσκα είναι ένα κρίσιμο εργαλείο δημόσιας υγείας για την πρόληψη εξάπλωσης της COVID-19 και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερη από καμία μάσκα», πρόσθεσαν τα CDC.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των N95 και KN95;

Η διαφορά μεταξύ των μασκών N95 και KN95 είναι το πού ειναι η καθεμία πιστοποιημένη, σύμφωνα με το κρατικό τμήμα υγείας της Οκλαχόμα. Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν, πιστοποιούν και ρυθμίζουν τις μάσκες N95 που συνιστούν οι ειδικοί δημόσιας υγείας.

Αντίθετα, οι κατασκευαστές στην Κίνα δοκιμάζουν τις μάσκες KN95, αλλά η κυβέρνηση της χώρας δεν διαθέτει ρυθμιστικό φορέα που να τα επικυρώνει, είπε ο Aaron Collins, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Mercer και μηχανολόγος μηχανικός με υπόβαθρο στην επιστήμη των αερολυμάτων.

H μάσκα ΚΝ95CNN

Περίπου το 60% των αναπνευστικών συσκευών KN95 NIOSH που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 και το 2021 δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις που έπρεπε, σύμφωνα με τα CDC. «Εάν είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα πρότυπα και πιστοποιούνται από τους κατάλληλους φορείς στη χώρα τους, όλες κάνουν βασικά το ίδιο πράγμα» είπε ο Bromage.

Οι μάσκες KF94 είναι κορεατικές μάσκες που έχουν δοκιμαστεί και ελέγχονται από το Υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων της Κορέας, δήλωσε η Kelly Carothers, διευθύντρια κυβερνητικών υποθέσεων και βιωσιμότητας στο Project N95.

Είναι ασφαλής η επαναχρησιμοποίηση της μάσκας N95;

Στο ιατρικό περιβάλλον, το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης αλλάζει συχνά μάσκες για να αποφύγει τη διασταυρούμενη μόλυνση του δωματίου ενός ασθενούς με εξοπλισμό που φορέθηκε σε διαφορετικό χώρο με ένα μολυσματικό άτομο, εξηγούν οι ειδικοί. «Όταν παίρνετε ένα ιατρικό προϊόν που είναι μίας χρήσης και μετά το τοποθετείτε στο ευρύ κοινό, δεν ανησυχούμε μήπως μολύνετε διαφορετικά περιβάλλοντα… Είναι πραγματικά για την παροχή προστασίας σε εσάς». Άρα ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά τη μάσκα N95, αναφέρει το CNN.

Ακόμη και όταν φοράτε μία N95 σε ένα πολυσύχναστο εσωτερικό περιβάλλον — όπως ένα μετρό ή ένα παντοπωλείο — το υλικό και η ικανότητα φιλτραρίσματος ενός N95 δεν θα υποβαθμιστούν «εκτός εάν την τρίψετε σωματικά ή της ανοίξετε τρύπες» λέει η Linsey Marr, καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Virginia Tech, προσθέτοντας ότι φοράει τις μάσκες της N95 για μια εβδομάδα.

«Θα πρέπει να βρίσκεστε σε πραγματικά μολυσμένο αέρα… για αρκετές ημέρες πριν χάσει την ικανότητά του να φιλτράρει τα σωματίδια» τονίζει. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας αν θέλετε επαναχρησιμοποιήσετε μια μάσκα N95 με ασφάλεια, καταλήγει. Όταν τη φοράτε, αποφύγετε να αγγίζετε το μπροστινό εξωτερικό μέρος της μάσκας. Αντίθετα, κρατήστε την από τις άκρες ή τους ιμάντες της.

Πώς ξεχωρίζουμε τη γνήσια μάσκα – Οδηγίες απο το CNN

Τέλος εάν μάθετε ότι ήσασταν κοντά σε κάποιον που είχε μολυνθεί από κορονοϊό ενώ φορούσατε μία μάσκα N95, θα πρέπει να πετάξετε αυτήν τη μάσκα για να μην κινδυνεύσετε να έρθετε σε επαφή με τον ιό. Η εν αγνοία σας έκθεση σε μολυσμένα άτομα ενώ φοράτε ένα N95 είναι πιθανή, επομένως η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Εάν η μάσκα γίνει υγρή, εμφανώς βρώμικη, λυγισμένη, τσαλακωμένη ή καταστραφεί με άλλο τρόπο — συμπεριλαμβανομένου του μακιγιάζ — θα πρέπει να την αντικαταστήσετε για να αποφύγετε να φοράτε μια λιγότερο αποτελεσματική μάσκα, καταλήγουν οι ειδικοί.

Ο Μπάιντεν θα δώσει δωρεάν μάσκες υψηλής ποιότητας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρώτες παγκοσμίως σε θανάτους από COVID-19 – περίπου 850.000 δίνουν μάχη με ένα νέο κύμα κρουσμάτων που αποδίδονται στην ταχέως μεταδιδόμενη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη (13/1) ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει δωρεάν στους Αμερικανούς «μάσκες υψηλής ποιότητας». Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε οτι η κυβέρνηση θα αρχίσει να αποστέλλει 500 εκατομμύρια τεστ COVID-19 σε Αμερικανούς αργότερα αυτόν τον μήνα χωρίς χρέωση.

Οι αναθεωρημένες συστάσεις «αντανακλούν την επιστήμη γύρω από την κάλυψη του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των όσων μάθαμε τα τελευταία δύο χρόνια», από την έναρξη της πανδημίας, αναφέρουν οι επιστήμονες των CDC.

Toν περασμένο Μάιο ανακοίνωσαν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα μπορούσαν να βγάλουν το κάλυμμα του προσώπου τους, καθώς τα κρούσματα COVID-19 ήταν τότε σε πτώση. Ωστόσο, τον Ιούλιο, είπαν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους σε περιοχές όπου η COVID-19 εξαπλώνεται γρήγορα. Το 99,5% των κομητειών στις ΗΠΑ καλύπτεται επί του παρόντος από τη σύσταση για τη χρήση μάσκας.

Ορισμένοι κατασκευαστές N95 στις ΗΠΑ είπαν στο Reuters ότι κατέγραψαν ρεκόρ πωλήσεων σε μάσκες, μετά τη σύσταση από τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του Μπάιντεν Άντονι Φάουτσι ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «πάρουν την υψηλότερης ποιότητας μάσκα» που μπορούν να ανεχτούν και είναι διαθέσιμη σε εκείνους.

Οι μάσκες N95 που φοριούνται σωστά φιλτράρουν τουλάχιστον το 95% των σωματιδίων στον αέρα, μεγέθους πάνω από 0,3 micron.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ