Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Γιατί το σεξ θεωρείται taboo ακόμη και σήμερα;


Τον Ιανουάριο του 1993, η Joycelyn Elders διορίστηκε η πρώτη μαύρη γενική χειρουργός των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόλις 15 μήνες μετά, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ενώ ήταν γνωστή για το ότι ήταν ειλικρινής για θέματα όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το κρίσιμο σημείο ήρθε όταν μίλησε σε μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS. Όταν ρωτήθηκε για την προώθηση του αυνανισμού ως εναλλακτική σε πιο επικίνδυνες μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας, απάντησε: “Νομίζω ότι είναι κάτι που είναι μέρος της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και είναι μέρος κάτι που ίσως πρέπει να διδαχθεί”. Η παραίτησή της ήρθε αμέσως μετά.

27 χρόνια μετά την παραίτησή της, οι άνθρωποι εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν η ευχαρίστηση έχει θέση στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Για παράδειγμα, ένα νομοσχέδιο που εισήχθη στο Ρόουντ Άιλαντ τον Φεβρουάριο ζητούσε μαθήματα οικογενειακής ζωής ή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, μεταξύ άλλων, “να αναγνωρίζουν θετικά τις σεξουαλικές σχέσεις που βασίζονται στην ευχαρίστηση, τους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς και να περιλαμβάνουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σε συζητήσεις και παραδείγματα”. Η Ομάδα των Ρεπουμπλικανικών Συντηρητικών του Ρόουντ Άιλαντ αντιτάχθηκε σε αυτή τη νομοθεσία, δημοσιεύοντας μια δήλωση που αναφερόταν σε μια τέτοια εκπαίδευση ως θετική κατήχηση.

“Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή δεν είναι απλώς μια λίστα αναφοράς για κάθε πιθανό σεξουαλικό συνδυασμό, αλλά μια εντολή από την κυβέρνηση να προωθήσει θετικά τον καθένα”, δήλωσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Barbara Holmes-Brackett. Γιατί όμως η ευχαρίστηση στο σεξ είναι ένα τέτοιο σημείο διαμάχης; Τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών για το σεξ είναι εδώ και καιρό πηγή ηθικού πανικού. Και πολλά από αυτά καταλήγουν στον φόβο. Σε γενικές γραμμές, όσοι αντιστέκονται στην ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση φοβούνται ότι η διδασκαλία για το σεξ είναι το ίδιο με την ενθάρρυνση των μαθητών να το κάνουν.

“Αν θεωρήσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα ως κάτι που θα σας κάνει να νιώθετε καλά”, είπε η Nadine Thornhill, πιστοποιημένη σεξουαλική παιδαγωγός που ειδικεύεται στη σεξουαλικότητα παιδιών και εφήβων, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι “αμέσως, η νεολαία θα θεωρήσει σιωπηρή άδεια να βγει έξω και να το κάνει αδιακρίτως. Έτσι, τα ένστικτα πολλών ανθρώπων γύρω από τις συζητήσεις με τα παιδιά σχετικά με τη σεξουαλικότητα είναι να μετριάσουν την επιθυμία μιλώντας για πράγματα όπως ο κίνδυνος”. Εάν είστε υπέρ του ολοκληρωμένου σεξ, γνωρίζετε ήδη ότι το να μιλάτε στα παιδιά σας για το σεξ δεν τα εμπνέει αυτόματα να γίνουν σεξουαλικά ενεργά. Και μάλιστα πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο.

Σε μια δημοσίευση που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sexual Health, η Jessie V. Ford, μια κοινωνιολόγος που διεξάγει έρευνα στη διασταύρωση της κοινωνικής επιστήμης και της δημόσιας υγείας, αναφέρει έρευνα που δείχνει ότι τα προγράμματα υγείας που ενσωματώνουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση οδηγούν συνεχώς σε αυξημένη γνώση για τη σεξουαλική υγεία, επικοινωνία συντρόφου, χρήση προφυλακτικού και ασφαλέστερες σεξουαλικές συμπεριφορές. Επιπλέον, τέτοια προγράμματα τείνουν επίσης να ενισχύουν την υιοθέτηση πρακτικών ασφαλέστερου σεξ.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, ο Ford πιστεύει επίσης ότι τα μαθήματα για την ευχαρίστηση θα μπορούσαν να μειώσουν το στίγμα που υπάρχει γύρω από τη σεξουαλικότητα. “Αν μπορούσαμε να το ομαλοποιήσουμε, αν μπορούσαμε να το αποστιγματίσουμε, αν μπορούσαμε να το κάνουμε πιο συνηθισμένο να σκεφτόμαστε και να μιλάμε για την ευχαρίστηση με τους φίλους και την οικογένειά μας και με τα άλλα κοινωνικά μας υποστηρίγματα, νομίζω ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι πραγματικά ευεργετικό.”

“Αν θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τα παιδιά μας και να μιλήσουμε για το πώς γίνονται τα μωρά, ένα κομμάτι αυτού είναι το γεγονός ότι είναι ευχάριστο”, είπε η Saleema Noon, εκπαιδευτής σεξουαλικής υγείας. “Δεν θέλουμε να πιστεύουν ότι είναι χυδαίο ή κακό ή τρομακτικό. Αν δεν μιλάμε για ευχαρίστηση όταν μιλάμε για αναπαραγωγή, λέμε μόνο μια μισή αλήθεια”. Ο Thornhill, στην πραγματικότητα, θεωρεί ότι τα μαθήματα που παραλείπουν την ομιλία για ευχαρίστηση είναι, κατά κάποιο τρόπο, ανέντιμα. “Το σεξ είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν μωρά, αλλά είναι επίσης ο τρόπος που δείχνουν αγάπη και στοργή και βιώνουν ευχαρίστηση”.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ