Αθλητισμός εγκέφαλος: Πώς η άσκηση προστατεύει τη μακροζωία του εγκεφάλου


Είναι γνωστό ότι η άσκηση και η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετες. Όταν ιδρώνετε, τονώνετε τη διάθεσή σας, αυξάνετε την αυτοεκτίμησή σας και βελτιώνετε τη μνήμη και την εστίασή σας. Τώρα, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να ιδρώνουμε: Έρευνα από το Κέντρο Μνήμης και Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δείχνει ότι η κίνηση μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου μας από την άνοια καθώς γερνάμε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s and Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association και επιβεβαίωσε ότι η άσκηση έχει προστατευτική επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο – ειδικά σε μεταγενέστερη ηλικία. Οι επιστήμονες έχουν από καιρό παρατηρήσει το όφελος της άσκησης σε πειραματόζωα στο παρελθόν, αλλά η ανακάλυψη της ίδιας σχέσης μεταξύ κίνησης και γνωστικής μακροζωίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο αποτελεί σημαντικό επιστημονικό ορόσημο. Οι ερευνητές στο UC-Σαν Φρανσίσκο αποκάλυψαν αυτή τη σύνδεση άσκησης-εγκεφάλου μελετώντας ανθρώπους που “δώρισαν” τον εγκέφαλό τους στην επιστημονική έρευνα ως μέρος του προγράμματος μνήμης και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγου. Τα άτομα στην μελέτη πριν πεθάνουν ήταν μεταξύ 70 και 80 ετών.

Ένας υγιής εγκέφαλος μεταδίδει ηλεκτρικά σήματα αβίαστα μέσω των συνάψεων. Μπορείτε να σκεφτείτε τις συνάψεις ως μικρές πόρτες μεταξύ των νευρώνων που αφήνουν τα σήματα να περάσουν και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση αυτών των μικρών θυρών. “Υπάρχουν πολλές πρωτεΐνες στη σύναψη που βοηθούν στη διευκόλυνση διαφορετικών πτυχών της επικοινωνίας από κύτταρο σε κύτταρο. Αυτές οι πρωτεΐνες πρέπει να είναι σε ισορροπία μεταξύ τους προκειμένου η σύναψη να λειτουργεί βέλτιστα”, γράφει η συγγραφέας της μελέτης Kaitlin Casaletto, PhD..

Η ομάδα της Δρ. Casaletto εξέτασε το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας που είχαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη πριν πεθάνουν – και διαπίστωσε ότι όσοι ασκούνταν περισσότερο έτειναν να έχουν περισσότερες από αυτές τις προστατευτικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους. «Βρήκαμε ότι τα υψηλότερα επίπεδα καθημερινής σωματικής δραστηριότητας σε ηλικιωμένους ενήλικες σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα αυτών των συναπτικών πρωτεϊνών στον εγκεφαλικό ιστό κατά την αυτοψία», λέει η Δρ Casaletto.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ