Κυβέρνηση: Οικονομία και κοινωνία ψηλά στην ατζέντα – Κανένας εφησυχασμός για την Όμικρον


Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την πορεία της πανδημίας, καθώς τα μέχρι στιγμής τα δεδομένα για την Όμικρον καταδεικνύουν πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι σαφώς πιο ήπια και με μικρή διάρκεια.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες πως είναι κοντά το τέλος της περιπέτειας. Ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, με τις επόμενες εβδομάδες να παραμένουν δύσκολες. Εξάλλου οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προτάσσει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις ενέργειες που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίζουν πως παρά την πανδημία η κοινωνία και η οικονομία θα παραμείνουν ανοικτές αλλά και ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την Όμικρον για όσο χρόνο χρειαστεί. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι τα στοχευμένα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν, ενώ όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα παραμείνει σε ισχύ η επιδότηση όλων των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία εξαγγέλθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός το ποσοστό της αύξησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο του 2%.

Σημειώνεται πως από την 1 Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά το 2%, διαμορφούμενος στα 663 ευρώ μεικτά. Με βάση το σχετικό νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ξεκινούν κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται εντός 4μήνου. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επίσπευση της διαδικασίας, τότε η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα σενάρια, είναι πιθανή μια αύξηση των κατώτατων απολαβών κατά 6%, κάτι που θα οδηγούσε το μισθό στα 703 ευρώ. Άλλες πληροφορίες προβλέπουν περαιτέρω αύξηση ακόμα και 7% αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Συνεπώς η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 9% ( δηλαδή 2%+ 7%) φέτος.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ