Τουρκία: Γιατί βάζει στο στόχαστρο τις νησίδες Ζουράφα και Κανδελιούσσα


Η Τουρκία επιδίδεται σε σειρά υπερπτήσεων πάνω από ελληνικές νησίδες προκειμένου να επαναφέρει τις ανιστόρητες και αβάσιμες διεκδικήσεις της

Σε εμφανή αλλαγή στάσης όσον αφορά την τακτική των υπερπτήσεων έχει προχωρήσει η Τουρκία από τις αρχές του 2022 αφενός στοχεύοντας νησίδες όπως η Ζουράφα και η Κανδελιούσσα και αφετέρου επιστρατεύοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ η αλλαγή στόχευσης δεν είναι τίποτα άλλο από την επαναφορά της ανιστόρητης και αβάσιμης θεωρίας περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας 152 ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες 16 ημέρες του έτους τα τουρκικά drones έχουν προχωρήσει σε τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσσα που βρίσκεται δυτικά της Νισύρου.

Όλα τα παραπάνω νησιά εντάσσονται στην περίφημη τουρκική λίστα με τα ελληνικά νησιά για τα οποία η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες.

Η Τουρκία βασίζει την προκλητική της αυτή στάση στον κατάλογο EGAYDAAK (είναι το αρκτικόλεξο της τουρκικής φράσης Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar που σημαίνει: νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες).

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι στη λίστα αυτή, στην οποία άλλοτε εμφανίζονται 18 και άλλοτε 25 ελληνικά νησιά και νησίδες, πρεσβεύοντας ότι συνολικά 152 νησιά μαζί με τις νησίδες και τις βραχονησίδες δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες και ως εκ τούτου η κυριαρχία τους είναι αμφισβητούμενη.

Πρόκειται για έναν κατάλογο που επικαλούνται συχνά οι Τούρκοι θεωρητικοί της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και πολιτικοί όταν επιλέγουν να κλιμακώσουν τις προκλήσεις τους απέναντι στην Ελλάδα.

Η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και με την επιλογή της Αγκυρας να «σημαδεύει» με υπερπτήσεις ελληνικά νησιά που εντάσσει στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» έχει μπει πλέον στο μικροσκόπιο του «Πενταγώνου», αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών. Οι επιτελείς δεν αποκλείουν το φαινόμενο να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς η Αγκυρα πιεζόμενη και από τη δεινή οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της, αλλά και λόγω της ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρεί να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα.

Εξάλλου η Αθήνα γνωρίζει καλά πως δεν πρόκειται για μία εφήμερη πρόκληση, αλλά για σταθερή διεκδίκηση της Αγκυρας από το 1996 και μετά. Φιγουράρει στον επίσημο κατάλογο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τα «ελληνοτουρκικά προβλήματα του Αιγαίου» ως ξεχωριστό κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο που δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες». Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξηγεί αμέσως τι εννοεί μιλώντας για «πολυάριθμα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες». Τα περισσότερα – αναφέρει – είναι ακατοίκητα αλλά ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει επιχειρήσει να αλλάξει το καθεστώς τους με στόχο να «δημιουργήσει τετελεσμένα» και να κάνει το Αιγαίο «ελληνική λίμνη». Kαι συμπληρώνει ότι και η κρίση των Ιμίων (Καρντάκ τα αναφέρει) ξέσπασε συμπτωματικά το 1996 σε μία τέτοια ατμόσφαιρα και προσπάθεια της Ελλάδας να «εποικίσει νησίδες και βραχονησίδες».

Με πληροφορίες από τα ΝΕΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ