Εφορία: 17.500 έλεγχοι σε υποθέσεις της τελευταίας τριετίας


Σε 25.000 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους θα προχωρήσουν μέσα στους επομένους μήνες οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πέραν του αριθμού των ως άνω φορολογικών ελέγχων, το έτος 2022 θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Οι έλεγχοι θα γίνονται παράλληλα με το Eispraxis, το σύστημα της ΑΑΔΕ που επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη χρεών. Το νέο σύστημα χαρτογραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη και αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του κατάσταση με «όχημα» τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ διαπιστώνει ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες πληρωμής των φορολογουμένων ώστε να προχωρούν ταχύτερα και πιο στοχευμένα οι κατασχέσεις σε όσους δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ