Αυστραλία Όμικρον: Ρεκόρ θανάτων και κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Η Αυστραλία ανέφερε υψηλό ρεκόρ θανάτων από COVID-19 την Τρίτη και η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία της κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες εισαγωγές ασθενών και την έλλειψη προσωπικού λόγω του κορωνοϊού. Οι 74 θάνατοι σημειώθηκαν στις τρεις πολυπληθέστερες πολιτείες της. Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 36, η Βικτώρια ανέφερε 22 και το Κουίνσλαντ 16. Το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ ήταν 59 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στις 4 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ είπε ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι το ποσοστό μόλυνσης στη Νέα Νότια Ουαλία κορυφώθηκε και η Βικτώρια ήταν κοντά σε ένα οροπέδιο. Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στο lockdown για να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του Omicron. Τον Οκτώβριο, το Σίδνεϊ τερμάτισε ένα lockdown 108 ημερών επειδή ο πληθυσμός της πολυπληθέστερης πόλης της Αυστραλίας ήταν σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένος. Ένα άλλο lockdown θα είχε “ουσιαστικές συνέπειες για τους άνδρες και τις γυναίκες σε ολόκληρη την πολιτεία όσον αφορά το να μπορούν να παρέχουν φαγητό στο τραπέζι για την οικογένειά τους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Dominic Perrottet στην Australian Broadcasting Corp.

Η Βικτώρια κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για νοσοκομεία στην πρωτεύουσα της πολιτείας της, Μελβούρνη, και πολλά περιφερειακά νοσοκομεία από το μεσημέρι της Τετάρτης, λόγω ελλείψεων προσωπικού και αύξησης των εισαγωγών ασθενών. Περίπου 5.000 υπάλληλοι απουσιάζουν επειδή είτε έχουν μολυνθεί είτε έχουν στενές επαφές με κρούσμα. “Φτάσαμε σε ένα σημείο στο σύστημα υγειονομικής μας περίθαλψης όπου αντιμετωπίζει ακραίες ελλείψεις εργατικού δυναμικού… μαζί με έναν τεράστιο αριθμό ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται νοσηλεία, μαζί με αυτό το εξαιρετικό εργατικό δυναμικό που είναι απολύτως εξαντλημένο”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Τζέιμς Μερλίνο.

Μια δήλωση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι πρέπει να κινητοποιηθούν πρόσθετες δυνατότητες και χωρητικότητα για την υποδοχή μιας εισροής ασθενών. Κάποιο προσωπικό του νοσοκομείου μπορεί να ανακληθεί από την άδεια και περισσότερες υπηρεσίες θα αναβληθούν. Θα κληθούν να αναλάβουν νοσηλευτικά καθήκοντα φυσιοθεραπευτές και φοιτητές ιατρικής. Είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται σε πολλά νοσοκομεία σε ολόκληρη την πολιτεία. Περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν πεθάνει από COVID-19 στην Αυστραλία, η οποία έχει πληθυσμό 26 εκατομμυρίων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ