Μαδαγασκάρη: Τουλάχιστον 10 νεκροί από πλημμύρες έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές


Τα περισσότερα από τα θύματα παγιδεύτηκαν σε κατολισθήσεις ή σε σπίτια που κατέρρευσαν ειδικά στις υποβαθμισμένες γειτονιές των προαστίων του Ανταναναρίβο, όπου κατοικούν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το Ανταναναρίβο, την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, και περισσότεροι από 500 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Τα περισσότερα από τα θύματα παγιδεύτηκαν σε κατολισθήσεις ή σε σπίτια που κατέρρευσαν ειδικά στις υποβαθμισμένες γειτονιές των προαστίων του Ανταναναρίβο, όπου κατοικούν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πάνω από 100 χιλιοστά νερού έπεσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Και «τα χειρότερα έρχονται μέσα στις επόμενες 24 ώρες», προειδοποίησε η εκπρόσωπος του Γραφείου Διαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών (BNGRC) του υπουργείου Εσωτερικών, Σόνια Ρέι.

«Οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν όλο τον Ιανουάριο», πρόσθεσε.

Το νησί του Ινδικού Ωκεανού προβλέπεται να πληγεί από έντονες βροχοπτώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, που θα φτάσουν σε νέα υψηλά μεθαύριο, Πέμπτη.

«Αναμένουμε έναν κυκλώνα στα τέλη της εβδομάδας στις ανατολικές ακτές», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Λοβαντρέινι Ρατοβοχαρισόα, από τη γενική διεύθυνση μετεωρολογίας.

Κάθε χρόνο, η χώρα με τροπικό κλίμα αντιμετωπίζει μια περίοδο έντονων και συχνά θανατηφόρων βροχοπτώσεων. Τον Ιανουάριο του 2020, οι έντονες βροχοπτώσεις άφησαν πίσω τους 32 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποιήθηκαν εικόνες που δείχνουν πολλούς ανθρώπους στους δρόμους, με τα λασπόνερα να φτάνουν μέχρι τους μηρούς. Άλλοι σκαρφάλωσαν σε τοίχους για να γλιτώσουν από τα νερά.

Το απόγευμα οι βροχοπτώσεις συνέχιζαν στην πρωτεύουσα, με τον ουρανό να είναι σκοτεινός και έντονες βροντές να ακούγονται. Οι βροχοπτώσεις μέχρι στιγμής έχουν επικεντρωθεί στο βόρειο μισό του νησιού.

Είκοσι δήμοι γύρω από την πρωτεύουσα έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό για «επικείμενο κίνδυνο».

Η πυροσβεστική υπηρεσία και η πολιτική προστασία έχουν κινητοποιηθεί για την εκκένωση των περιοχών υψηλού κινδύνου και η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία αυτή την εβδομάδα.

«Οι πλημμύρες είναι συνηθισμένες στη Μαδαγασκάρη, ειδικά την περίοδο των βροχών μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Χθες όμως ήταν εξαιρετικά έντονες», δήλωσε ο Ρατοβοχαρισόα.

Η Μαδαγασκάρη, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, αντιμετωπίζει επίσης τακτικά κυκλώνες ή άλλες τροπικές καταιγίδες.

Το 2018, ο κυκλώνας Άβα άφησε πίσω του 51 νεκρούς και 22 αγνοούμενους. Δύο μήνες αργότερα, η τροπική καταιγίδα Ελιακίμ σκότωσε 20 ανθρώπους και άφησε σχεδόν 19.000 πληγέντες.

Το νησί πλήττεται και από ισχυρούς καύσωνες ή πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν ενταθεί από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ειδικούς.

Στα τέλη του 2021, το νότιο τμήμα της Μαδαγασκάρης επλήγη από σοβαρή ξηρασία που οδήγησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε οξύ υποσιτισμό, με θύλακες πείνας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ