Αυτοφροντίδα: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών μεταξύ των γυναικών


Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν ότι η αυτoφροντίδα είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία των μεσήλικων γυναικών. Οι γυναίκες που αποθηκεύουν λίπος γύρω από την καρδιά τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες διατρέχουν κίνδυνο μειωμένης λειτουργίας μάθησης και μνήμης. «Πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο το άγχος και άλλοι αρνητικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά ο αντίκτυπος θετικών ψυχολογικών παραγόντων, όπως η αυτοφροντίδα, είναι πολύ λιγότερο γνωστός», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η καθηγήτρια Rebecca Thurston.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα επίπεδα άγχους μεταξύ των γυναικών έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με τις περισσότερες νοσοκόμες και φροντιστές να είναι γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περισσότερες από 150 μεσήλικες γυναίκες συμμετείχαν σε μια έρευνα αυτοφροντίδας, η οποία κατέταξε πόσο συμπονετικές είναι με τον εαυτό τους σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Επιπλέον, η ομάδα επιστημόνων αξιολόγησε τις καρωτιδικές αρτηρίες κάθε συμμετέχουσας, ένα ζευγάρι αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του λαιμού και τα οποία μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο και το κεφάλι. Ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν περισσότερους βαθμούς στην έρευνα αυτοφροντίδας είχαν λεπτότερα τοιχώματα καρωτίδας και μικρότερη ποσότητα συσσωρευμένης πλάκας σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες που σημείωσαν λιγότερους βαθμούς στο ερωτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παχύτερα τοιχώματα της καρωτίδας είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι όσες συμμετέχουσες φροντίζουν λιγότερο τον εαυτό τους κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Ο καθηγητής Θέρστον συμπληρώνει: «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εξάσκησης της καλοσύνης και της συμπόνιας, ιδιαίτερα προς τον εαυτό σας. Όλοι ζούμε εξαιρετικά στρεσογόνες στιγμές και η έρευνά μας δείχνει ότι η αυτοσυμπόνια είναι απαραίτητη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία». Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από το άγχος τους και να ελέγξουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

*Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Health Psychology».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ