Folli Follie: Συνεχίζεται η δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο – Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου


Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί αιτήματος ενός Κινέζου κατηγορουμένου στην υπόθεση της Folli Follie με βασικούς πρωταγωνιστές τους Τζωρτζη, Δημήτρη και Καίτη Κουτσολιούτσου.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε υποβληθεί αίτημα για μετάφραση του βουλεύματος από Κινέζο κατηγορούμενο που δεν είχε καν κληθεί στη δίκη, αλλά και για να νομιμοποιηθεί ο δικηγόρος ενός ακόμη εκ των κατηγορουμένων.

Το επίμαχο αίτημα, κατατέθηκε μέσω του συνηγόρου του Κινέζου κατηγορούμενου, προκειμένου να μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα στην καντονέζικη διάλεκτο που είναι και η μητρική του γλώσσα ή στην αγγλική και να επιδοθεί σύμφωνα με το νόμο στον δικηγόρο του. Όπως προέκυψε από την πρώτη συνεδρίαση, από τους 13 κατηγορούμενους που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η εισαγγελία Εφετών οδήγησε τελικά στο ακροατήριο τους 10, καθώς οι υπόλοιποι ήταν αγνώστου διαμονής.

Ωστόσο, με την έναρξη της δίκης εμφανίστηκε στο ακροατήριο ο δικηγόρος του ενός εκ των Κινέζων και υπέβαλλε αίτημα να δικαστεί και εκείνος. Ο δικηγόρος ζήτησε να μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα, εξηγώντας ότι θα παραιτηθεί από άλλες ενστάσεις. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα, αλλά ο συνήγορος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αντέτεινε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος πρέπει να δικαστεί σε αυτό το δικαστήριο, καθώς φέρεται ως φυσικός αυτουργός για πράξεις για τις οποίες ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο εντολέας του.

«Σε περίπτωση καταδίκης του του εντολέα μου, δεν μπορεί να μην έχει κριθεί ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός» εξήγησε ο δικηγόρος, αλλά το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του. Αντιδράσεις υπήρξαν και μόλις το δικαστήριο ανακοίνωσε και τις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, με τους δικηγόρους της υπεράσπισης να ζητούν να μειωθούν. Μάλιστα, έκαναν λόγο για πιέσεις και διοικητική σκοπιμότητα, προκειμένου, όπως είπαν, να έχει ολοκληρωθεί η δίκη μέχρι τις 8 Μαρτίου, οπότε και λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης. «Δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι» ανέφεραν στο δικαστήριο.

Σημειώνεται, ότι στην πρώτη συνεδρίαση δηλώθηκαν παραστάσεις πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας από την προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που κατέθεσε τη πρώτη μήνυση για την υπόθεση, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διάφορες εταιρείες, εκ των οποίων μια συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς και μεμονωμένους επενδυτές.
Η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie υπέβαλλε αίτημα στο δικαστήριο να διατάξει την αποδέσμευση επτά ακινήτων προκειμένου προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί η συμφωνία με τους ομολογιούχους και τους δανειστές. Υπενθυμίζεται, ότι η συμφωνία αφορά σε κούρεμα χρέους ώστε οι πιστωτές και οι ομολογιούχοι να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Η υπόθεση

Το σκάνδαλο της Folli Follie απασχόλησε τις δικαστικές αρχές από το 2018, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που δρούσε σε Ασία και Ευρώπη, υπό τη διεύθυνση του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου, οι οποίοι βρίσκονται προφυλακισμένοι από το Σεπτέμβριο του 2020. Βέβαια, τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται να δουν την έξοδο από τη φυλακή, καθώς λήγει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης, με πιθανό το σενάριο η δίκη να μην έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και, όπως εξηγείται, το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί επακριβώς. Οι απώλειες για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αποτιμώνται σε 3.988.701,39 ευρώ, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σε 409.089,644 ευρώ.
Στο σκεπτικό της παραπομπής, αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση –ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος– και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά. Ψευδώς φέρονται να παρουσίαζαν και τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με πληθώρα υποτιθέμενων συναλλαγών με ανύπαρκτες εταιρείες, ενώ τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υποομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, τα χρηματιστήρια και να χειραγωγήσουν την αγορά.

Κατά πληροφορίες, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος, με τους Γεώργιο Κουτσολιούτσο και τον CFO του Υποομίλου στην Ασία, Ι.Μ. με πρόθεση, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν οι ίδιοι ως μέλη και εν συνεχεία η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αλλά και άγνωστοι μέχρις στιγμής υπάλληλοι και στελέχη του Ομίλου Folli Follie, υποτάσσοντας τη βούλησή τους έκαστος σε αυτήν, ως μέλη της, επιδιώκοντας και πετυχαίνοντας, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας εγκληματικής τους δράσης, βάσει οργανωμένου σχεδίου, που προέβλεπε ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, επιδιώκοντας την κατ’ εξακολούθηση τέλεση κακουργηματικής πλαστογραφίας και απάτης υπό οποιαδήποτε συμμετοχική έκφανση, προς σκοπό αποκόμισης παράνομου περιουσιακού οφέλους, διαμοιράζοντας τα παράνομα κέρδη ανάλογα με το ρόλο, τη δραστηριότητα και την ιεραρχική τους θέση, βλάπτοντας ή αποσκοπώντας να βλάψουν την περιουσία ιδιωτών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ( ΝΠΔΔ)».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ