Η Ελλάδα βγαίνει σήμερα στις αγορές και στοχεύει στην άντληση 3,5 δισ. ευρώ


Στην έκδοση ενός νέου δεκαετούς ομολόγου προχωρεί σήμερα η Ελλάδα, μετά τη στήριξη που έδωσε στην ελληνική οικονομία η αναβάθμιση των προοπτικών από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κάνει «ντεμπούτο» με τίτλο που λήγει το 2032 με στόχο την άντληση ποσού κοντά στα 2,5-3,5 δισ. ευρώ.

Η εντολή να τρέξουν την έκδοση δόθηκε στις έξι τράπεζες αναδόχους τις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.

Οι ευνοϊκές συνθήκες – με σύμμαχο και την ισχυρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – προσφέρουν χαμηλό κόστος δανεισμού με στόχο της παρούσας έκδοσης να αποτελεί η επίτευξη ενός επιτοκίου κάτω του 2%.

Κατά την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου πέρυσι, το 2021, το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά και με κουπόνι στο 0,75%. Οι αναλυτές «βλέπουν» πως εφέτος το κόστος δανεισμού για τις χώρες της ευρωζώνης θα είναι σε γενικές γραμμές αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω του πληθωρισμού.

Μετά την έκδοση του δεκαετούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα ακολουθήσει ένα νέο πενταετές τον Μάρτιο για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο θα ολοκληρωθεί με το re-opening του 30ετούς ομολόγου για την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Για εφέτος, οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Ελλάδα θα δανειστεί 10-12 δισ. ευρώ με την έκδοση βραχυπρόθεσμων και μακροχρόνιων ομολόγων, ενώ την ίδια ώρα ο ΟΔΔΗΧ προετοιμάζει και το πρώτο πράσινο ομόλογο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο κατ’ εξαίρεση συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα ελλείψει της επενδυτικής βαθμίδας, η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει τίτλους ύψους 35 δισ. ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ