Βρετανία: Ημέρα κρίσης για τον Μπόρις Τζόνσον –Το σχέδιο…Pork Pie και η επιχείρηση «Κόκκινο Κρέας»


Άγριος εμφύλιος μαίνεται στους κόλπους των Τόρις με θέμα το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον και το περίφημο πλέον partygate, το σκάνδαλο με τη διοργάνωση πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Την ώρα που οι εσωκομματικοί του εχθροί ετοιμάζουν πυρετωδώς την έξωσή του και οι σύμμαχοί του τον υπερασπίζονται σθεναρά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός για πολλοστή φορά δηλώνει δηλώνει αθώος για τα…κορονοπάρτι εν μέσω lockdown

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε πώς «κανείς δεν του είπε» ότι το πάρτι στον κήπο της Ντάουνιγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν ενάντια στους κανόνες, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του πρώην συμβούλου του, Ντόμινικ Κάμινγκς ότι είχε ενημερωθεί πως οι συνεστιάσεις στην πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας, ήταν παράνομες.

Ο Κάμινγκς επιβεβαίωσε ότι έχει κληθεί να καταθέσει στην έρευνα για τα πάρτι που διεξάγει η κρατική αξιωματούχος Σου Γκρέι και η οποία αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας πιθανότατα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος δήλωσε πως είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι το πάρτι παραβίαζε τους κανόνες του lockdown και έπρεπε να ακυρωθεί, αλλά αγνοήθηκε.

Για μία ακόμη φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «ζητά ταπεινά συγγνώμη» από τον κόσμο για τις «λανθασμένες εκτιμήσεις» που έγιναν, αλλά δεν θα είχε προχωρήσει στην εκδήλωση της 20ης Μαΐου του 2020, στην οποία είχαν προσκληθεί 100 άτομα, αν πίστευε ότι παραβιάζει τους κανόνες.

«Λέω κατηγορηματικά ότι κανείς δεν μου είπε, ότι αυτό ήταν κάτι που ήταν αντίθετο με τους κανόνες, το να διοργανώσουμε κάτι που δεν ήταν μια εκδήλωση εργασίας γιατί ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί θα είχε προχωρήσει ή θα είχε επιτραπεί να προχωρήσει εάν ήταν ενάντια στους κανόνες» είπε χαρακτηριστικά. Οι νέες δηλώσεις του «Μποτζο» έγιναν μετά τους ισχυρισμούς του Κάμινγκς ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε εκ των προτέρων για το «αμαρτωλό» πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η επιχείρηση Pork Pie

Μέσα στο κλίμα αυτό αυξάνονται οι πιέσεις για την απομάκρυνσή του, με τους αντάρτες των «Τόρις» να οργανώνουν πυρετωδώς τις επόμενες κινήσεις τους. Ήδη περισσότεροι από 20 Συντηρητικοί βουλευτές συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις κινήσεις τους.

Όλοι τους μπήκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων στις τελευταίες εκλογές του 2019 και εκπροσωπούν το λεγόμενο «Κόκκινο Τείχος», δηλαδή περιφέρειες στην κεντρική και βόρεια Αγγλία που παραδοσιακά στήριζαν τους Εργατικούς, αλλά ψήφισαν Μπόρις Τζόνσον επειδή πείστηκαν για τα οφέλη του Brexit και την αναβάθμιση των περιοχών τους.

Οι αντάρτες σχεδιάζουν να υποβάλουν σήμερα το απόγευμα επιστολές δυσπιστίας κατά του Πρωθυπουργού στο αρμόδιο κομματικό όργανο, την Επιτροπή 1922. Ο «μαγικός αριθμός» που απαιτείται για να ενεργοποιηθεί μια ψηφοφορία για την έξωσή του είναι το 54. Απαιτούνται δηλαδή 54 επιστολές, δηλαδή από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, για να προκληθεί αυτομάτως ψηφοφορία για την καθαίρεση του Τζόνσον.

Ο μόνος που γνωρίζει τον ακριβή αριθμό είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο οποίος όμως δεν προβαίνει σε ανακοίνωση παρά μόνο όταν συμπληρωθεί ο επαρκής αριθμός επιστολών. Μέχρι το πρωί της Τρίτης υπήρχε η εκτίμηση ότι είχαν κατατεθεί από 20 έως 35 επιστολές.

Η ανταρσία των Τόρις ονομάζεται επιχείρηση «Pork Pie» από την…παραδοσιακή αγγλική κρεατόπιτα, που σερβίρεται είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε κρύα. Και αυτό γιατί φέρεται να συντονίστηκε από τη βουλευτή των Τόρις Alicia Kearns που εκπροσωπεί την περιφέρεια Rutland and Melton, πατρίδα της πίτας με χοιρινό.

«Επιχείρηση Κόκκινο Κρέας»

Με τους βουλευτές να σχεδιάζουν τον πολιτικό του «θάνατο» ο Τζόνσον βγήκε από την αφάνεια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στους ισχυρισμούς του Κάμινγκς. Στη συνέντευξή του, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε μεν αθώος, δεν απέκλεισε ωστόσο την παραίτησή του. Tην ίδια στιγμή ετοιμάζει την αντεπίθεσή του. Πρόκειται για μία σειρά από ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τους συντηρητικούς οπαδούς του.

Ο κ. Τζόνσον σχεδιάζει μεταξύ άλλων να παραδώσει τον έλεγχο της αντιμετώπισης των παράνομων διελεύσεων από τη Μάγχη στον στρατό, να ανακοινώσει νέα σχέδια για τις επιχειρήσεις στο βρετανικό ΕΣΥ, αλλά και την άρση των υπόλοιπων περιορισμών κατά της Covid-19 στις 26 Ιανουαρίου.

Σκοπεύει επίσης να παγώσει το ετήσιο τέλος άδειας BBC, ύψους 159 λιρών, για δύο χρόνια αλλά να ανακοινώσει επιπλέον χρήματα για δεξιότητες και την επαγγελματική κατάρτιση για το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων. Η «επιχείρηση Κόκκινο Κρέας βαφτίστηκε από την… πολιορκία του Καλαί που διεξήχθη στις αρχές του 1558, κατά τη διάρκεια του Ιταλικού Πολέμου.

«Ορίστε κρέας, γείτονες. Έκλεκτό ωμό κόκκινο κρέας, για να ανατρέψει τη ροή των δακρύων από τα μάτια σας και να γεμίσει σάλια το στομα σας». Είναι μια από τις πρώτες χρήσεις της φράσης που έγινε πρωτοσέλιδο αυτή την εβδομάδα. Είναι από ένα έργο του 1792 με τίτλο, The Surrender of Calais, γράφει ο βρετανικός Τύπος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ