Ένας χρόνος Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ: O «θεραπευτικός ρόλος» της Πρώτης Κυρίας


Η Τζιλ Μπάιντεν δεν το περίμενε, αλλά ανέλαβε όπως λέει «θεραπευτικό ρόλο» ως πρώτη κυρία . Αύριο Πέμπτη (20/1) συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και όλα δείχνουν οτι η περίοδος χάριτος πέρασε προ πολλού.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ λέει ότι ανέλαβε «θεραπευτικό ρόλο» κατά την δύσκολη πρώτη χρονιά του συζύγου της στον Λευκό Οίκο, καθώς η κυβέρνησή του και το έθνος χτυπήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, τις φυσικές καταστροφές και το βαθύ χάσμα σχετικά με τις ικανότητες του προέδρου Μπάιντεν να ηγείται της χώρας.

«Δεν το περίμενα, ανέλαβα όμως ένα είδος θεραπευτικού ρόλου, γιατί έχουμε αντιμετωπίσει τόσα πολλά ως έθνος», δήλωσε στο Associated Press, με αφορμή την επέτειο. Η πρώτη κυρία έδωσε τη συνέντευξη νωρίτερα αυτό το μήνα στο Λας Βέγκας, μια μέρα αφότου συνόδευσε τον σύζυγό της στις ζημιές και τις συναντήσεις με τα θύματα της πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο Λούισβιλ του Κολοράντο, που κατέστρεψε περισσότερα από χίλια σπίτια.

Η πρώτη κυρία επισκέφθηκε επίσης το Waukesha του Ουισκόνσιν στον απόηχο της τραγωδίας της χριστουγεννιάτικης παρέλασης και ταξίδεψε στο Κεντάκι την περασμένη εβδομάδα μετά από μια σειρά ανεμοστρόβιλων που έπληξαν πέντε πολιτείες του νότου, σκοτώνοντας περισσότερους από 90 ανθρώπους.

Η Μπάιντεν είπε ότι βλέπει αυτές τις επισκέψεις ως «παράδειγμα» της ευθύνης που νιώθει ως πρώτη κυρία και έναν τρόπο να προσφέρει παρηγοριά στους Αμερικανούς σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους. «Θα ήθελα να ξέρω ότι ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία νοιάζονται για μένα», είπε η Μπάιντεν. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που κάνω. Θέλω να πω, απλώς βοηθάω τους ανθρώπους στις δύσκολες στιγμές».

Οι τραγωδίες στην προσωπική ζωή των Μπάιντεν

Η ζωή της έχει σημαδεύτηκε επίσης από τραγωδίες. Παντρεύτηκε τον Τζο Μπάιντεν πέντε χρόνια αφότου η πρώτη του σύζυγος και η μικρή του κόρη σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1972. Ένας από τους δύο γιούς του συζύγου της ο Μπο, πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο το 2015 σε ηλικία 46 ετών

«Γνωρίζω τα δύσκολα πράγματα που έχουμε περάσει στη ζωή μας και ξέρω πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι πράξεις καλοσύνης για μένα και για τον Τζο», είπε ο Μπάιντεν. «Έτσι, ξέρω τι διαφορά κάνει όταν δίνει κανείς το παρών. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό». Η Μπάιντεν 70 ετών, εκτελεί καθήκοντα της πρώτης κυρίας ενώ διδάσκει συγγραφή στο Κοινοτικό Κολλέγιο της Βόρειας Βιρτζίνια, όπου διδάσκει από το 2009.

Η συνέντευξή της βλέπει το φως την ώρα που δημοσιεύτηκε μία ακόμη καταστροφική δημοσκόπηση για τον σύζυγό της. Η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει επικεντρωθεί αρκετά στην οικονομία και τον πληθωρισμό και το 50% λέει ότι ο πρώτος χρόνος της προεδρίας του, τους έκανε να νιώθουν «απογοητευμένοι» Το 58% λέει ότι ο Λευκός Οίκος Μπάιντεν δεν έχει δώσει αρκετή προσοχή στην οικονομία και το 65% αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση, σύμφωνα με έρευνα της YouGov για το CBS News.

Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών την περασμένη εβδομάδα. Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Quinnipiac διαπίστωσε ότι το ποσοστό αποδοχής της εργασίας του είχε πέσει στο 33%, μια τεράστια πτώση 17 ποσοστιαίων μονάδων​ από τον Φεβρουάριο και μια ένδειξη της βαθιάς δυσαρέσκειας των Αμερικανών ψηφοφόρων για την κυβέρνησή του.

Ένας χρόνος με γκάφες, λάθη και προβλήματα

Η πρώτη κυρία πιθανότατα κλήθηκε να αναλάβει ηγετικό ρόλο εν μέσω μίας χρονιάς που σημαδεύτηκε με γκάφες και αποτυχίες, γράφει ο αμερικανικός Τύπος. Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν η στρατιωτική απόσυρση από το Αφγανιστάν που μετατράπηκε σε χάος και επέτρεψε στους Ταλιμπάν να αναλάβουν την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τον θάνατο 13 Αμερικανών, τον αποκλεισμό εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων και την εγκατάλειψη της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ. Ακολούθησαν πολλές διαμάχες και αδιέξοδα στο Κογκρέσο.

Όλα αυτά σημειώθηκαν εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της παραλλαγής Όμικρον και του υψηλότερου ποσοστού πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών που ανάγκασε τους καταναλωτές να αγωνίζονται με την αύξηση του κόστους για είδη παντοπωλείου, αυτοκίνητα και προϊόντα τεχνολογίας.

Ο Μπάιντεν τέλος απέτυχε να περιορίσει την κρίση στα νότια σύνορα της χώρας όπου κρατήθηκαν σχεδόν 1,7 εκατομμύρια μετανάστες τον περασμένο χρόνο – ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων 20 ετών.

Ο Λευκός Οίκος είναι «μαγικό μέρος»

Ωστόσο, η Τζιλ Μπάιντεν αποκάλεσε τον Λευκό Οίκο «μαγικό μέρος» και είπε ότι θέλει να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη θέση της. «Πάντα έλεγα ότι αν μου δινόταν ποτέ αυτή η πλατφόρμα, δεν θα την σπαταλούσα ποτέ. Ούτε μια μέρα», είπε η πρώτη κυρία. «Γι’ αυτό, όταν ξυπνάω κάθε μέρα, σκέφτομαι, “Τι μπορώ να κάνω σήμερα;” … Τι κάνω? Πού πηγαίνω? Ποια είναι η στρατηγική; Ποιο είναι το σχέδιο;»

Το 2022, είπε η Τζιλ Μπάιντεν, θα συνεχίσει να διδάσκει, αλλά θέλει επίσης να εργαστεί για να προωθήσει την έρευνα για τον καρκίνο και να βοηθήσει οικογένειες στρατιωτών. «Θα είναι μια συναρπαστική χρονιά. Πρέπει να είναι μια καλύτερη χρονιά με την πανδημία», είπε. «Εννοώ όλοι, νομίζω ότι όλοι σε αυτή τη χώρα λένε «Έλα, πρέπει να είναι μια καλύτερη χρονιά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ