Τα Rafale, η στήριξη Μακρόν, το γεωπολιτικό χαρτί και η άγρια κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ


Τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Η Ελλάδα κατά κοινή ομολογία αυξάνει την δύναμη πυρός και άρα την διαπραγματευτική της δυνατότητα έναντι όλων όσοι επιβουλεύονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εθνική μας κυριαρχία. Παρόλα αυτά, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για άλλη μια φορά έγινε αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στην κυβέρνηση επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας και ενθουσιασμού για την ταχύτατη απόκτηση των 6 πρώτων μαχητικών αεροσκαφών, κίνηση που όπως εκτιμούν στέλνει μηνύματα ισχυροποίησης της διεθνούς θέσης της χώρας. Από την άλλη μεριά αν και θα περίμενε κανείς ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα να αποτελέσει ευκαιρία ομόνοιας και σύμπνοιας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα, έγινε αντικείμενο άγριας πολιτικής κόντρας με την αντιπολίτευση.

Ισχυρό χαρτί στην διπλωματική σκακιέρα αποτελεί βεβαίως και το γεγονός ότι εχθές, μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής, ο Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στα social media απευθύνθηκε σε πρώτο ενικό στον Έλληνα πρωθυπουργό και υπερτόνισε την στρατηγική της κοινής άμυνας στην Ευρώπη.

«Σε ευχαριστώ αγαπητέ Κυριάκο για αυτή την εμπιστοσύνη προς τη Γαλλία και τη ναυαρχίδα της αεροναυπηγικής (βιομηχανίας) της, προς την Ευρώπη της κοινής άμυνας την οποία αρχίζουμε να οικοδομούμε», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος με νόημα.

Χωρίς φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παραλαβής των πρώτων έξι αεροσκαφών Rafale στην Τανάγρα έκανε λόγο για «πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό». Ίσως η πιο σημαντική αποστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η φράση του: «Για την απόκτηση των Rafale, δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνουμε την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα διαλόγου», μια φράση που κλείνει όλο το νόημα της εθνικής στρατηγικής.

«Πρόκειται για μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Με άλλα λόγια, τα νέα Rafale που προσγειώθηκαν σήμερα είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή. Θυμίζω ότι σε λίγο τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τα οποία μοιράζονται όχι μόνο οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μία κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η αμυντική πολιτική είναι μέλος της εθνικής πολιτικής γιατί πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι πως η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδος πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση της ασφάλειάς της και την ανάταση της εθνικής της αξιοπρέπειας. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία των πολιτών δίχως σταθερότητα και ελευθερία στη χώρα. Όπως δεν υπάρχει και αληθινός προοδευτικός εκσυγχρονισμός χωρίς να τον συνοδεύει ο υπεύθυνος πατριωτισμός», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως ξεκαθάρισε, «στον 21ο αιώνα άλλωστε, δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της Ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα. Πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη. Σε όλα αυτά απαντούν το Διεθνές Δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Αντίθετα, το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας πάντα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τα πληρώματα των αεροσκαφών και τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη στο έργο τους για την πατρίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση στις δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από μία δεκαετία λιτότητας είμαστε και πάλι σε θέση να αναβαθμίσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Η άφιξη των 6 Rafale, σε χρόνο ρεκόρ από τη στιγμή που ελήφθη η πολιτική απόφαση για την απόκτησή τους, αποδεικνύει την δέσμευσή μας να επενδύουμε συνεχώς στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στη δημοσιονομική θέση στην οποία βρισκόμαστε. Θεωρώ πως αυτή είναι και μια έκφανση της πολύ σημαντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη Γαλλία. Όπως γνωρίζετε, η υπογραφή της συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση πέρσι ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας, η οποία μπορεί πάντα να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέψει στην Ευρώπη να οικοδομήσει τη δική της στρατηγική αυτονομία».

Σκληρή αντίδραση από Τσίπρα για τα Rafale

Παρά το γεγονός ότι τα Rafale ενισχύουν το γεωπολιτικό προφίλ της Ελλάδας, στο εσωτερικό προκάλεσαν σημείο άγριας κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Για «ντροπή και εθνική καπηλεία» έκανε κάνει λόγο μέσω tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη σημερινή παραλαβή των Rafale και σχετική ανάρτηση από τη Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Κανένα κόμμα ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του τόπου δε μετέτρεψε αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, που μάλιστα δεν περισσεύουν, σε κομματικό σποτ. Ντροπή και εθνική καπηλεία… ». Πριν την ανάρτηση του κύριου Τσίπρα σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «άθλια κομματική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση» η οποία ξεπερνά «κάθε φαντασία». Μάλιστα οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Τσίπρας και Θεόδωρος Δρίτσας) εξέφρασαν την δυσφορία τους γιατί δεν εκλήθησαν στην τελετή παραλαβής οι αρχηγοί των κομμάτων: «Επισημαίνουμε τέλος, ότι στην εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επέλεξαν δια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να προσκαλέσουν μόνο τις βουλεύτριες και τους βουλευτές, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων. Τα κόμματα αγνοήθηκαν, οι αρχηγοί των κομμάτων αγνοήθηκαν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αγνοήθηκε. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του…». Παράλληλα επισημαίνουν ότι τέτοιες επιλογές όπως η αγορά των Rafale, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν στην πραγματικότητα την αμυντική θωράκιση της χώρας, μα αντίθετα γεννούν προβλήματα εξάρτησης και ανασφάλειας.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να αφήσει στην άκρη την μικροπρέπεια και την αντιπαράθεση για μια μεγάλη επιτυχία της πατρίδας. Δεν θα τον ακολουθήσουμε». Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένουν να κάνουν λόγο για «φτηνό σόου που στήνει ο Μητσοτάκης με τη γνωστή ιδιοκτησιακή αλαζονεία του, το οποίο ευτελίζει την ενίσχυση του αξιόμαχου της ελληνικής αεροπορίας με τα νέα αεροσκάφη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ