Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταδιακά μέσα στο 2022


Στην εκτίμηση πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους, προχώρησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter.

Ερωτηθείσα για την πολιτική της ΕΚΤ σχετικά με την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργήσει τόσο τολμηρά όσο η αμερικανική κεντρική τράπεζα, εξαιτίας της διαφορετικής οικονομικής κατάστασης και εκτίμησε πως οι αυξημένες ενεργειακές τιμές και τα σημεία συμφόρησης στην αγορά θα περιορισθούν μέσα στο έτος.

«Ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ είναι μπροστά από αυτόν της Ευρώπης. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να μην ενεργούμε τόσο γρήγορα και τόσο βίαια όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα έκανε η Fed», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Σε επίπεδο, ευρωζώνης ο πληθωρισμός έφτασε το 5% τον Δεκέμβριο του 2021, καταγράφοντας τιμή-ρεκόρ και σημειώνοντας αύξηση για έκτο συνεχή μήνα.

Βασική αιτία για τη νέα άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν η αύξηση της τιμής της ενέργειας, κατά 26% στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Αυτό που γίνεται εμφανές από τα στοιχεία της Eurostat είναι ότι ακόμη και αν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είναι χαμηλότερες, έστω και λίγο, πλέον είναι μεγαλύτερες οι αυξήσεις σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες στα τρόφιμα και στα υπόλοιπα προϊόντα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ