Θυρεοειδής καρδιά: Η λειτουργία του αδένα επηρεάζει πολύ το καρδιαγγειακό σύστημα


Κάντε μια λίστα με τα βασικά για την υγεία της καρδιάς, από την αρρυθμία έως τα μαθήματα Zumba, και ίσως να μην σκεφτείτε να συμπεριλάβετε ένα Θ για τον θυρεοειδή. Όμως ο μικρός αδένας που παράγει κρίσιμες ορμόνες μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. “Τόσο ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής όσο και ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να έχουν κακές καρδιακές συνέπειες”, δήλωσε η Δρ Αν Κάπολα, ενδοκρινολόγος και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια. “Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε και τα δύο”. Οι αλλαγές που προκαλούνται από έναν ανώμαλο θυρεοειδή μπορεί να είναι ανεπαίσθητες, είπε ο Δρ Robert Carey, ενδοκρινολόγος και ομότιμος κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Charlottesville. “Οι διαταραχές του θυρεοειδούς εμφανίζονται τόσο σταδιακά που πολύ συχνά δεν ανιχνεύονται μέχρι να έρθετε σε έναν γιατρό. Αλλά οι κίνδυνοι να τα αγνοήσετε είναι σε μεγάλο βαθμό καρδιαγγειακά.”

 

Ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, απελευθερώνει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και επηρεάζουν κάθε όργανο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Όταν το σώμα παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, το αποτέλεσμα είναι υπερθυρεοειδισμός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια, οστεοπόρωση και άλλα προβλήματα. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ραδιενεργό ιώδιο για τη συρρίκνωση του θυρεοειδούς και, λιγότερο συχνά, χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Ο υποθυρεοειδισμός, όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ορμόνη, είναι πολύ πιο διαδεδομένος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερο καρδιακό ρυθμό, συστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξημένη αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών και αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης. Αντιμετωπίζεται με ένα φάρμακο που αντικαθιστά τις φυσικές ορμόνες του θυρεοειδούς αυτού του σώματος και μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση για μια ζωή.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς, περίπου 1 στους 8 ανθρώπους στις ΗΠΑ θα αναπτύξουν πάθηση του θυρεοειδούς κάποια στιγμή στη ζωή τους και υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια έχουν μια πάθηση τώρα. Οι γυναίκες έχουν πέντε έως οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή και περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με την πάθηση μπορεί να μην το γνωρίζουν. Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε για αυτό; Οι ανωμαλίες του θυρεοειδούς συνήθως ανακαλύπτονται μέσω εξετάσεων αίματος. Επειδή οι καρδιακές παθήσεις και τα προβλήματα του θυρεοειδούς συνδέονται, είπε ο Cappola, τα άτομα με καρδιακά προβλήματα που κυμαίνονται από ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς έως υψηλή χοληστερόλη έως καρδιακή ανεπάρκεια υποβάλλονται τακτικά σε ελέγχους θυρεοειδούς.

“Πρέπει να δείτε αν ο θυρεοειδής συμβάλλει”, είπε. “Η ομορφιά αυτού είναι ότι αντιμετωπίζεις το πρόβλημα του θυρεοειδούς και συχνά βοηθά το καρδιακό πρόβλημα”. Ωστόσο, ο Cappola είπε ότι οι εξετάσεις θυρεοειδούς γενικά δεν αποτελούν μέρος των συνηθισμένων ελέγχων υγείας, στις οποίες ελέγχονται άτομα χωρίς συμπτώματα, όπως συμβαίνει με τις μαστογραφίες και τις κολονοσκοπήσεις. “Οι προκλήσεις ήταν ποιος πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο (για προβλήματα θυρεοειδούς), συνιστούμε τον έλεγχο των ατόμων που είναι ασυμπτωματικοί και υπάρχει κάποιο όφελος από αυτό. Δεν είμαστε στο σημείο που λέμε ότι οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο γι’ αυτό”.

Γι’ αυτό η προσοχή στα συμπτώματα είναι τόσο σημαντική, είπαν οι Cappola και Carey. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

  • κόπωση
  • αύξηση βάρους
  • δυσανεξία στο κρύο
  • πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς
  • δυσκοιλιότητα
  • ξηρά, εύθραυστα μαλλιά.

 

Για τον υπερθυρεοειδισμό, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη
  • γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • νευρικότητα ή ευερεθιστότητα
  • μυϊκή αδυναμία
  • δυσανεξία στη θερμότητα

 

Αν και δεν έχουν όλοι νωθροί ή νευρικοί έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που έχει προκαλέσει άγχος και κοινωνική απομόνωση, το συνολικό μήνυμα είναι το ίδιο. “Για το κοινό, δώστε προσοχή στις μικρές αλλαγές”, είπε ο Carey. “Και για τους κλινικούς ιατρούς και τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας, μην διστάσετε να κάνετε έλεγχο για προβλήματα θυρεοειδούς.” Ο Cappola κάλεσε επίσης την προσοχή σε άτομα που δεν επισκέπτονται καθόλου γιατρούς. “Οι άνθρωποι που δεν πηγαίνουν ποτέ για εξέταση ή δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη είναι αυτοί που θα μπορούσαν να βρεθούν σε μπελάδες. Πρέπει να έχετε έναν θυρεοειδή που λειτουργεί σωστά”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ