Ακίνητα: Σε 10 ημέρες εκπνέει η προθεσμία για τις φτηνές μεταβιβάσεις – Σκέψεις για παράταση


Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ισχύει η προθεσμία για τις φτηνές μεταβιβάσεις ακινήτων

Σε επτά εργάσιμες ημέρες, στις 31 Ιανουαρίου, εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες από φορολογουμένους που κατάφεραν πριν από την εκπνοή του 2021 να υποβάλουν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες και αγοραστές ακινήτων όμως υποστηρίζουν ότι ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για χιλιάδες φορολογούμενους να μην προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια μέχρι το τέλος του μήνα και άρα να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους και χρεώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν οι φωνές προς το υπουργείο Οικονομικών για να δώσει νέα παράταση μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022 για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και να υπογράψουν τα συμβόλαια για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν έχει αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές εφορίες, κυρίως της Αττικής.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ προκάλεσαν έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων το περασμένο έτος. Εκτιμάται ότι πάνω από 150.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια τους τελευταίους μήνες του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ, τον οποίο κατέβαλαν οι αγοραστές των ακινήτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ