Διαβήτης τύπου 1 παιδιά: Τεχνητό πάγκρεας βοηθά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα


Ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να αποτελεί μια δύσκολη κατάσταση για τους γονείς. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι ένα σύστημα τεχνητού παγκρέατος μπορεί να νικήσει την τυπική θεραπεία για τον έλεγχο της νόσου του σακχάρου στο αίμα σε μικρά παιδιά. Μορφές της τεχνολογίας – που παρακολουθεί και ρυθμίζει αυτόματα το σάκχαρο στο αίμα – είναι ήδη διαθέσιμες για ενήλικες και παιδιά με διαβήτη τύπου 1. Τα συστήματα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και διευκολύνουν τη ζωή των ατόμων με τη νόσο. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες έρευνες για τα συστήματα τεχνητού παγκρέατος επικεντρώνονταν σε ενήλικες ή μεγαλύτερα παιδιά, αν και ένα σύστημα έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου στο New England Journal of Medicine, προσθέτει στοιχεία ότι η τεχνολογία είναι ασφαλής για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας — και μπορεί να ελέγχει καλύτερα την ασθένειά τους. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πολύ λιγότερο συχνός από τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στην ενήλικη ζωή και συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία. Η μορφή τύπου 1 προκαλείται από μια λανθασμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα του σώματος που παράγουν ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν συνθετική ινσουλίνη καθημερινά.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Παραδοσιακά, αυτό σήμαινε τη λήψη πολλαπλών μετρήσεων με βελόνα στο δάκτυλο κάθε μέρα για τη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μετά την ένεση της σωστής ποσότητας ινσουλίνης. Ορισμένες εξελίξεις έχουν κάνει το έργο πιο εύκολο: αντί για ενέσεις, οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν μια «αντλία» που παρέχει δόσεις ινσουλίνης όλη την ημέρα μέσω ενός μικρού σωλήνα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Και μια εναλλακτική λύση στα δάκτυλα είναι η συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης – μια συσκευή που παρακολουθεί το σάκχαρο στο αίμα 24 ώρες την ημέρα, μέσω ενός αισθητήρα που τοποθετείται κάτω από το δέρμα. Ακόμη και με αυτές τις τεχνολογίες, ωστόσο, η διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 παραμένει αποθαρρυντική – ειδικά στα μικρά παιδιά, είπαν οι ειδικοί.

Οι γονείς πρέπει ακόμα να υπολογίσουν πόση ινσουλίνη πρέπει να χορηγεί η αντλία και να κάνουν συχνές αλλαγές, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Τζούλια Γουέρ. Το τεχνητό πάγκρεας – που ονομάζεται επίσης υβριδικό σύστημα κλειστού βρόχου – συνδέει την αντλία ινσουλίνης και το όργανο παρακολούθησης γλυκόζης σε ένα ενιαίο αυτοματοποιημένο σύστημα. Ο μεσαίος άνθρωπος είναι ένας αλγόριθμος υπολογιστή που αναλύει τις μετρήσεις γλυκόζης της οθόνης και προσαρμόζει αυτόματα τις δόσεις ινσουλίνης της αντλίας. “Αυτός ο αυτοματισμός μειώνει σημαντικά την επιβάρυνση για τους γονείς, ιδιαίτερα τη νύχτα”, δήλωσε ο Ware, του Ινστιτούτου Μεταβολικής Επιστήμης Wellcome Trust-MRC στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στην Αγγλία.

Αυτό το σημείο επαναλήφθηκε από τον Sanjoy Dutta, αντιπρόεδρο έρευνας για το μη κερδοσκοπικό JDRF (παλαιότερα ονομαζόμενο Ίδρυμα Έρευνας για τον Νεανικό Διαβήτη). “Τώρα οι γονείς μπορούν να κοιμούνται όλη τη νύχτα”, είπε ο Dutta. Πέρα από αυτό, ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα από μικρή ηλικία είναι κρίσιμος, πρόσθεσε. Με τα χρόνια, το χρόνιο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα σε όλο το σώμα. Ο καλύτερος έλεγχος μπορεί να μειώσει τους κινδύνους μακροχρόνιων επιπλοκών όπως καρδιακές, νεφρικές και οφθαλμικές παθήσεις, είπε ο Dutta. Τα ακραία επίπεδα σακχάρου στο αίμα – πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά – μπορούν επίσης να προκαλέσουν άμεσα προβλήματα με τη σκέψη, την προσοχή και άλλες νοητικές ικανότητες. Και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτό, είπε η Δρ. Μέρεντιθ Γουίλκς, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικού Διαβήτη στο όρος Σινά, στη Νέα Υόρκη.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στον διαβήτη

Ο Wilkes συμφώνησε ότι η διαχείριση του διαβήτη σε μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη: Συχνά δεν μπορούν να αισθανθούν συμπτώματα ακραίων σακχάρων στο αίμα και βασίζονται στους γονείς τους και άλλους φροντιστές για παρακολούθηση. “Η ελπίδα είναι ότι η νεότερη τεχνολογία, ειδικά τα συστήματα τεχνητού παγκρέατος, όχι μόνο θα βελτιώσει τον έλεγχο [του διαβήτη], αλλά θα κάνει και τη διαχείριση ευκολότερη για τους φροντιστές”, είπε ο Wilkes. Η νέα δοκιμή περιελάμβανε 74 παιδιά ηλικίας 2 έως 7 ετών. Το καθένα πέρασε 16 εβδομάδες χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης και αντλία ινσουλίνης και 16 εβδομάδες χρησιμοποιώντας ένα τεχνητό σύστημα παγκρέατος που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Cambridge.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά περνούσαν περίπου το 72% της ημέρας εντός του φυσιολογικού εύρους σακχάρου στο αίμα όταν χρησιμοποιούσαν το τεχνητό πάγκρεας – λίγο περισσότερο από δύο ώρες περισσότερο από την τυπική θεραπεία. Το σύστημα μείωσε επίσης τις περιπτώσεις πολύ υψηλού σακχάρου στο αίμα, χωρίς να αυξήσει τα δυνητικά επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. “Αυτή την στιγμή, τα υβριδικά συστήματα κλειστού βρόχου είναι η καλύτερη αντιμετώπιση που έχουμε”, είπε ο Dutta. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το MiniMed 770G της Medtronic έχει εγκριθεί για παιδιά ηλικίας έως 2 ετών. Και άλλα συστήματα μελετώνται σε πολύ μικρά παιδιά, σημείωσε ο Dutta. Η τεχνολογία δεν είναι φθηνή και υπάρχει ένα διαρκές κόστος προμηθειών για την οθόνη και την αντλία γλυκόζης. Ακόμη και με την ασφαλιστική κάλυψη, σημείωσε η Dutta, το κόστος μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για ορισμένες οικογένειες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ