Ουκρανία: Ποια είναι η «Σίλικον Βάλεΐ» που θα βρεθεί πρώτη στο στόχαστρο των Ρώσων


Το Χάρκοβο, ένας τεχνολογικός κόμβος 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, θα μπορούσε να είναι η πρώτη πόλη της Ουκρανίας που θα δεχθεί επίθεση, απο τη Μόσχα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, είναι ένας ακμάζων τεχνολογικός κόμβος, με περισσότερους από 45.000 κατοίκους, ειδικούς στην πληροφορική. Βρίσκεται μόλις 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία και αν ο Πούτιν επιτεθεί όπως όλα δείχνουν στην Ουκρανία, θα παρασυρθεί πρώτο στη μεταψυχροπολεμική σύγκρουση, εκτιμούν γεωστρατηγικοί αναλυτές.

Ο Μίκολα Λεβτσένκο ένας 45χρονος μηχανικός λογισμικού, είναι πάντα προετοιμασμένος για μια ενδεχόμενη εισβολή. Δίπλα στο γραφείο του έχει ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα όπλο. Έφεδρος του στρατού εκπαιδεύεται κάθε εβδομάδα με άλλους ντόπιους -ηλικίας -30 έως 65 ετών- για να υπερασπιστεί την πόλη του, αν χρειαστεί, ενόψει μιας πιθανής επίθεσης.

Πρόσφατα, είδε πολλούς από τους συναδέλφους του επαγγελματίες πληροφορικής να εντάσσονται στη μονάδα του. Λέει ότι θα του έπαιρνε μόνο πέντε λεπτά για να ετοιμαστεί και να θωρακίσει την πατρίδα του, σε οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα. Τις τελευταίες εβδομάδες το θερμόμετρο στην περιοχή έχει ανέβει επικίνδυνα, με τη Ρωσία να συγκεντρώνει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας και το Χάρκοβο είναι πιθανός πρωταρχικός στόχος.h

Ο χάρτης της περιοχήςAl Jazeera

Η Oλγα Σαποβάλ, είναι επικεφαλής του Kharkiv IT Cluster, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που βρίσκεται σε ένα μοντέρνο κτήριο με θέα στην πόλη. Η οργάνωση υποστηρίζει τη βιομηχανία τεχνολογίας της πόλης από το 2015. «Πλέον αποκαλούμε το Χάρκοβο Σίλικον Βάλεϊ της Ουκρανίας», λέει τονίζοντας ότι η βιομηχανία έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος τα τελευταία επτά χρόνια.

Η ίδια περιγράφει την κατάσταση των τελευταίων ημερών ως τρομακτική για εκείνη και την οικογένειά της, αλλά λέει ότι δεν έχει φτάσει ακόμη σε «κατάσταση πανικού». Από το 2014 άλλωστε, έχει μάθει να ζει με τη συνεχή απειλή μιας εισβολής. Πλέον όμως η Όλγα όπως και πολλοί επαγγελματίες στην πόλη επεξεργάζονται ένα «Σχέδιο Β».

H Όλγα ΣαποβάλAl Jazeera

Η επιτυχία της βιομηχανίας πληροφορικής της πόλης μπορεί να πιστωθεί σε πολλούς παράγοντες. Έχει μακρά ιστορία ως κόμβος μηχανικής, διαθέτει πολλές εκπαιδευτικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις και το κόστος ζωής είναι χαμηλό, γεγονός που καθιστά την πόλη ελκυστική επένδυση για διεθνείς εταιρείες που αναζητούν νεαρά ταλέντα .

Όλο αυτό έχει να κάνει και με τις συντονισμένες προσπάθειες από οργανισμούς όπως το Kharkiv IT Cluster για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε παγκόσμιες εταιρείες που ανησύχησαν από τα γεγονότα του 2014, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.

Στο κέντρο του Χάρκοβο η ατμόσφαιρα προς το παρόν είναι ήρεμη. Οικογένειες κάνουν πατινάζ σε ένα προσωρινό παγοδρόμιο και ξένοι φοιτητές συναναστρέφονται στα αμέτρητα καφέ που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στην πόλη, ενώ σιγοβράζουν οι φόβοι για ρωσική εισβολή

To κέντρο της πόλης που «σιγοβράζει» εν όψει μίας πιθανής ρωσικής επίθεσηςAl Jazeera

Η επιβίωση του τομέα πληροφορικής της πόλης είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία. Ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 200.000 τοπικές θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη βιομηχανία πληροφορικής στο Χάρκοβο που αποτελεί σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων για την Ουκρανία. Η τοπική βιομηχανία υποστηρίζει επίσης μεγάλο μέρος της στρατιωτικής υποδομής πληροφορικής και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Οι διεθνείς φοιτητές που ζουν στην ουκρανική πόλη, γνωρίζουν τις γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά λένε ότι δεν ανησυχούν πολύ προς το παρόν. Σύμφωνα με πηγές στις τοπικές δυνάμεις εδάφους, μια πιθανή εισβολή θα σήμαινε οτι τα ρωσικά στρατεύματα θα περικύκλωναν την πόλη στην αρχή. Αυτό δημιουργεί την προοπτική μιας μακροχρόνιας πολιορκίας, που θα μπορούσε να τρομάξει τις διεθνείς εταιρείες εκπαίδευσης, χρηματοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης με έδρα το Χάρκοβο.

Πηγή: Αl Jazeera

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ